FOTO Crucea de Bobotează, adusă din apele Borcei de un culturist în ultimii patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de călărăşeni au înfruntat cu stoicism frigul pătrunzător pentru a lua parte la manifestările dedicate sărbătorii de Bobotează. Ca în fiecare an, Parcul Central de pe malul Borcei a devenit neîncăpător pentru mulţimea de oameni.

Evenimentul a debutat marţi, la ora 08.00 cu slujba religioasă oficiată de preasfinţitul Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. După două ore, un sobor de preoţi, alături de ofocialităţile oraşului şi de multimea de oameni, au mers pe malul Borcei pentru a asista la manifestările ce au loc pe 6 ianuarie.

Noroc

Pentru al patrulea an consecutiv, crucea aruncată în apă de Preasfinţitul Vincenţiu a fost adusă la mal de un sportiv de marcă al Călăraşiului. Este vorba despre Ştefan Boscornea, de 31 de ani, culturist. El speră ca şi în acest an crucea prinsă să-i poarte noroc şi să fie ferit de rele. Obişnuit cu antrenamentele şi cu o condiţie fizică de invidiat, tânărului nu i s-a părut dificil să se arunce în apele reci, mai ales că este şi un pasionat al înotului. Campion naţional la culturism în 2008 şi student bursier, tânărul a fost şi membru al Legiunii Străine.

Botezul cailor

Manifestarea s-a încheiat cu tradiţionalul botez al cailor, ceremonie desfăşurată pe platoul din faţa Prefecturii Călăraşi, dar şi parada celor mai frumoase exemplare de cai. De asemenea, de la sărbătoare nu putea lipsi şi un concurs culinar, iar toţi călărăşenii au putut degusta delicioasa porţie de fasole cu ciolan, pregătită de autorităţile locale pentru această zi de mare sărbătoare. Pentru prima dată, credincioşii au primit sticle cu aghiasmă, pregătite de Protoieria Călăraşi, pentru a evita astfel îmbulzeala ce se creează în fiecare an la butoaiele cu apă sfinţită.

Vă recomandăm şi:

Superstiţii de Bobotează. Ziua în care fetele îşi află ursitul, se soroceşte vremea şi se prind farmecele

Ritualuri de Anul Nou şi de Sfântul Vasile. Ce să faci ca să ai spor în casă, sănătate şi să ocoleşti ghinionul

Tradiţii respectate cu sfinţenie în Ajunul Crăciunului. Ce să faci pe 24 decembrie că să ţii norocul şi belşugul în casă

Povestea lui Moş Nicolae, cel care ne umple ghetuţele cu daruri aruncate pe fereastră. Lecţia creştină a Moşului şi tradiţii populare de 6 decembrie

Superstiţii la Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ziua magică în care se deschid cerurile şi se „leagă” farmecele

Superstiţii de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cine munceşte pe 8 noiembrie va avea parte de o moarte chinuită

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite