FOTO Comoara blestemată de la Dor Mărunt. Legenda fântânii lui Prepeliţă şi sinuciderile misterioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna Dor Mărunt din judeţul Călăraşi, locul unor întâmplării stranii Foto:dormarunt.ro
Comuna Dor Mărunt din judeţul Călăraşi, locul unor întâmplării stranii Foto:dormarunt.ro

Bărăganul, ars de soarele dogoritor şi mângăiat uşor de valurile Dunării, ascunde în imensa pustietate mistere care i-au cutremurat pe oameni. Legendele despre comori adânc îngropate în solul roditor al câmpiei le-au luat multora minţile.


Locurile sunt secrete, iar duhurile care le protejează se transformă, spune povestea, în flăcări albastre care "dansează" uneori deasupra câmpurilor. Cine ajunge la ele nu scapă de blesteme. Panait Istrati, în 1928, a surprins cel mai bine în descrierile sale acest colţ de Românie. “Ciulinii Bărăganului” este romanul care a făcut celebru acest colţ de ţară.

“Întins, de când lumea, peste toate ţarinile pe care le arde soarele, între duioasa Ialomiţă şi Dunărea ursuză, Bărăganul se află, cât ţine primăvara şi vara, în luptă vicleană cu omul harnic, pe care nu-l iubeşte şi căruia îi refuză orice bunăstare, afară doar de aceea de a hoinări şi de-a urla în toată voia. De-acolo vine şi vorba, cunoscută în toate ţările locuite de români, şi care se adresează aceluia ce-şi îngăduie prea multe libertăţi în public: — Ia ascultă, mă! ce, te crezi pe Bărăgan...? Căci Bărăganul e singuratec. Pe spinarea lui, nici un copac! Şi de la un puţ la altul, ai tot timpul să mori de sete. Nici de foame nu te apără. Dar dacă cumva eşti înarmat contra acestor două nevoi ale gurii şi dacă vrei să te afli singur cu dumnezeul tău, atunci du-te pe Bărăgan: e ţinutul pe care creatorul l-a hărăzit Munteniei pentru ca românul să poată visa în voie.


Imagini fascinante din comună Foto:dormarunt.ro

calarasi dor

O pasăre care zboară între două lanţuri de munţi e ceva demn de milă. Pe Bărăgan, aceeaşi pasăre urcă, cu ea în zbor, pământul şi depărtatele lui zări. Întins pe spate, simţi cum talerul pamântesc se înalţă spre zenit. E cea mai frumoasă ascensiune ce poate s-o facă nevoiaşul lipsit de toate.(…) Visări, gânduri, înălţare şi pântec gol, iată ce dă gravitate omului născut pe Bărăgan — această pustietate care ascunde apa în străfundul ei şi unde nimic nu răsare de la sine, nimic, în afară de ciulini.(…) Pământul n-a fost dat omului numai cu scopul să-i umple burta cu mălai. Mai sunt şi colţuri hărăzite reculegerii. Ăsta e Bărăganul".

Ulcior plin cu bani din aur

Unele dintre cele mai vechi legede privind blestemul comorilor din Bărăgan datează de la începutul secolului al XX-lea, iar grozăviile s-ar fi petrecut în comuna Dor Mărunt. Localitatea este situata în partea de nord-vest a judeţului Călăraşi, în mănoasa câmpie a Bărăganului Sudic. Numele localităţii se pare că provine de la legendarul rege dac Dromihete (Drom-I-Chaites, „Calea celor puri”, a dat prin etimologie populară numele actualului sat Dor Mărunt).

Comuna Dor Mărunt, încremenită Foto:dormarunt.ro

calarasi dor

Bătrânii satului povestesc faptul că după al doilea război mondial, un ţăran ar fi găsit, în timp ce ara, un ulcior de fier plin cu bani de aur, turceşti. Nevoiaş, bărbatul nu şi-a mai încăput în piele de bucurie, însă nu s-a gândit că acela este un blestem care îi va urmări familia. Legenda spune că fiecare comoară are un duh protector. Ca să fie ferit de rele, săteanul, pe numele său Gheorghe Prepeliţă, s-a gândit să ridicce în sat o fântână de piatră. Numai că ofranda sa nu a fost primită de duhul comorii, iar la câteva luni după aceea, soţia lui s-a aruncat în fântână şi s-a înecat.

Bănuţii din aur, confiscaţi

Nimeni nu a ştiut motivul pentru care femeia s-a hotărât să-şi pună capăt zilelor, însă localnicii au fost îngroziţi de ceea ce a urmat. Nenorocirile au început să se ţină lanţ. La câteva săptămâni după moartea ei, şi ginerele bărbatului a avut aceeaşi soartă, iar după încă un an şi fiica lui a murit la aceeaşi fântână.
Un alt sătean a dat peste o comoară, chiar înainte de Revoluţie, în locul numit Movila, din satul Dor Mărunt. Ţăranul a reuşit să scoată comoară din pământ şi pentru că era un om milos a împărţit monedele găsite cu mai mulţi oameni din sat. Ca şi în cazul lui Prepeliţă, oamenii nu s-au bucurat de banii găsiţi pentru că Miliţia a dat alarma şi le-a confiscat averea.
La pescuit Foto:dormarunt.ro

calarasi dor

Vă recomandăm şi:

Legende cum doar în Maramureş găsim: Uriaşul din Rozavlea şi aparatul de zbor inventat de Pintea Viteazul

MISTERELE BUCUREŞTIULUI: Legenda fantomei din casa poetului sinucigaş Ilarie Voronca

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite