FOTO Bobotează cu 2.000 de porţii de fasole şi 300 de litri de vin fiert. Cine a adus la mal crucea aruncată în Borcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de călărăşeni au înfruntat frigul pătrunzător şi au luat parte la manifestările organizate de Bobotează de Primăria Călăraşi pe malul Borcei, în parcul Central. La Călăraşi, luni dimineaţă, temometrele indicau 1 grad Celsius, iar vântul care bătea cu putere a accentuat senzaţia de frig. Chiar şi aşa, faleza a fost înţesată de oameni.

Ceremoniile pentru sărbătorirea Botezului Domnului au debutat  luni, la ora 08.00 cu slujba religioasă oficiată de preasfinţitul Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. După două ore, un sobor de preoţi, alături de ofocialităţile oraşului şi de multimea de oameni, au mers pe malul Borcei pentru a asista la aruncarea crucii în apă.

Imagine indisponibilă

Pentru al nouălea an consecutiv, crucea aruncată în apă de Preasfinţitul Vincenţiu a fost adusă la mal de un sportiv de marcă al Călăraşiului. Este vorba despre Ştefan Boscornea, de 35 de ani. Apa rece ca gheaţa nu l-a împiedicat pe tânăr să se arunce din nou în Borcea, la fel ca anii trecuţi. Acesta a spus că se consideră un norocos pentru că a reuşit şi în acest an să aducă la mal crucea aruncă de preoţi.

Imagine indisponibilă

Tânărul spune că se consideră un norocos, iar crucea adusă la mal l-a ferit de toate relele în ultimii ani. Obişnuit cu antrenamentele şi cu o condiţie fizică de invidiat, tânărului culturist este şi un pasionat al înotului.

Imagine indisponibilă

Campion naţional la culturism în 2008, Ştefan Boscornea a fost şi membru al Legiunii Străine. Alături de el, în apele Borcei s-au mai aruncat alţi patru temerari. Pentru curajul lor, Primăria Călăraşi i-a premiat cu câte 100 de lei, premiul cel mare pentru Ştefan Boscornea fiind de 1.000 de lei.

Imagine indisponibilă

De asemenea, de la sărbătoare nu putea lipsi vinul fiert, alături de o delicioasă fasole cu ciolan, pregătită de autorităţile locale pentru această zi de mare sărbătoare. 

Imagine indisponibilă

Aproximtiv 2.000 de porţii de fasole şi 300 de litri de vin fiert au fost pregătite de autorităţi pentru mulţimea adunată la Bobotează. 

Imagine indisponibilă

După slujba de sfinţire a apelor, agheasma a fost oferită credincioşilor. Agheasma pe care preoţii o împart  înseamnă în limba greacă „apă sfinţită”. Ca element fundamental al Creaţiei, apa se foloseşte la spălarea fizică, dar este asociată şi lucrării de curăţire spirituală, de îndepărtare a urmelor păcatului, spun preoţii.

Imagine indisponibilă

Credinţa preotului care o sfinţeşte, dar şi credinţa omului care o primeşte fac minuni. Aşa spune părintele Paul Tudorache, din parohia “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi. Preotul a explicat pentru “Adevărul” de ce agheasma are puteri tămăduitoare.

Imagine indisponibilă

“ Apa sfinţită curăţă şi vindecă trupul credinciosului. Aşadar, te protejează atâta timp cât ai credinţa în suflet, altfel nu are niciun efect. Cu ea se sfinţesc locuinţele, se alungă duhurile rele, iar la sate oamenii stropesc grajdurile animalelor şi ogoarele pentru a fi protejaţi de boli şi ca să aibă recolte bogate. 

Imagine indisponibilă

Slujba specială pentru Agheasma mică se săvârşeşte în cursul anului, iar la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, atunci când se sfinţesc apele, rânduiala se uneşte cu cântările Învierii. În mănăstiri, de exemplu, pe data de 1 a fiecărei luni se sfinţeşte apa pentru nevoile credincioşilor. Apa sfinţită de Bobotează sau Agheasma Mare are o putere deosebită de binecuvântare şi de vindecare”, spune părintele Tudorache.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite