Exponatul lunii martie la Muzeul Dunării de Jos: obiect de harnaşament pentru înfrumuseţarea cailor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curele din piele cu mărgele din sticlă pentru înfrumuseţarea cailor FOTO MDJ
Curele din piele cu mărgele din sticlă pentru înfrumuseţarea cailor FOTO MDJ

Muzeul Dunării de Jos expune în perioada 1 – 31 martie, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, o piesă deosebită, Gâtar cu mărgele pentru cai.

Obiectul de harnaşament, folosit pentru înfrumuseţarea cailor, care se află în colecţia de etnografie a Muzeului Dunării de Jos, datează din sec. al XX– lea şi provine din satul Andolina, comuna Ciocăneşti. Are dimensiunile de 39 x 2 cm şi este lucrat din curele de piele pe care sunt înşirate mărgele albastre din sticlă.

„Calul a pătruns în mitologia creştinismului răsăritean, venind, după cât se pare, din tradiţia călăreţilor danubieni şi a „cavalerului trac”. Figurarea Sf. Gheorghe şi a altor sfinţi militari, pe cal, nu este altceva decât un ecou, pe alt plan cronologic, al cavalerului trac. Tocmai pentru că Sf. Theodor este patronul cailor, mulţi dintre conducătorii populaţiilor de stepă, crescătoare de cai, şi-au luat numele de botez de Theodor.

Puţini oameni mai ştiu, probabil, că până acum circa 60-70 ani în satele de pe malul Dunării de Jos, la ziua Sf. Theodor Tiron, adică 17 februarie, caii cei mai frumoşi erau împodobiţi cu harnaşamente arătoase, cu şiraguri de mărgele, funde colorate şi după ceremonialul de rigoare, totul se termina cu o autentică întrecere hipică », nota Petre Diaconu în lucrarea Caii Sfântului Theodor, Cultură şi Civilizaţie la Dunărea de Jos, Călăraşi, 1995.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite