Etnograful Liviu Mihăilescu, personalitatea lunii mai la Muzeul Dunării de Jos
0Muzeograf şi etnograf, Liviu Mihăilescu a fost desemnat personalitatea lunii mai la muzeul Dunării de jos din Călăraşi.Născut la Găunoşi, Liviu Mihăilescu (6 mai 1935, Independenţa (Găunoşi) - 4 ianuarie 1996, Brăila) a urmat cursurile primare în satul natal, apoi Liceul Ştirbei Vodă, din Călăraşi.
A absolvit Facultatea de Istorie-Geografie la Universitatea Bucureşti (1968), urmând, apoi, permanent cursuri şi stagii de perfecţionare în Bucureşti şi în alte localităţi din ţară.
Între anii 1968-1990 a fost muzeograf, muzeograf principal şi şef de secţie la Muzeul Brăilei. A scris numeroase articole şi studii publicate în presa locală în reviste de specialitate.
În anul 1979, a publicat lucrarea Catalogul colecţiilor de etnografie şi artă populară ale Muzeului Brăilei.
În urma cercetărilor de teren a evidenţiat un patrimoniu specific zonei Brăilei, zonă considerată până atunci o pată albă pe harta etnografică a României.
Prima expoziţie permanentă a fost vernisată la 1 iunie 1976, la sediul secţiei situat pe Calea Galaţi nr. 4 (imobil demolat). La 20 mai 1984, s-a redeschis în actuala clădire din Grădina Publică, o nouă expoziţie cu caracter permanent. Tematica acestei expoziţii de bază avea drept scop prezentarea ocupaţiilor tradiţionale specifice zonei Brăilei (pescuitul, agricultura, vânătoarea, păstoritul, apicultura, viticultura, legumicultura), a meşteşugurilor (inclusiv meşteşugurile casnice) şi obiceiurilor. Totodată, a fost amenajat un punct în aer liber, alcătuit dintr-o locuinţă şi câteva anexe gospodăreşti.
De-a lungul timpului, colecţiile etnografice s-au îmbogăţit considerabil prin achiziţii şi donaţii. În prezent, Secţia de Etnografie şi Artă Populară desfăşoară multiple activităţi în scopul valorificării patrimoniului muzeal.
Liviu Mihăilescu a organizat colecţii muzeale etnografice în localităţile: Ianca, Gropeni, Tufeşti, Jirlău, Zăvoaie, Valea Câmpiei. A colaborat la publicaţiile presei locale din Brăila şi Călăraşi precum şi la reviste de specialitate (istorie şi arheologie) cum ar fi “Istros”.