De ce sunt cojile mai bune decât fructele. Virtuţile uimitoare ale resturilor care se aruncă: previn cancerul şi omoară viruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beneficiile fructelor sunt cunoscute tuturor, însă puţini ştiu că şi cojile acestora sunt extraordinare pentru organism. Ele conţin de 5 până la 10 ori mai multe vitamine decât sucul şi beneficiază de mai mulţi nutrienţi decât fructul în sine.

Coaja de lămâie reprezintă o sursă preţioasă de fibre, potasiu, magneziu, calciu, acid folic şi betacaroten. “Puterea flavonoidelor din citrice este uimitoare. Ele sunt antioxidante şi antimutagenice. Aceasta reprezintă proprietatea de prevenire a apariţiei mutaţiilor la nivel celular şi implicit de prevenire a apariţiei cancerului sau a altor afecţiuni cronice.

Acest lucru uimitor se datorează puterii miraculoase a flavonoidelor de absorbţie a razelor ultraviolete, de protecţie a ADN-ului şi de capacitatea de a interacţiona cu carcinogenii”, spun medicii.

Fără pesticide şi substanţe chimice

Cu un singur amendament: asiguraţi-vă că fructele sunt 100% organice, crescute bio, fără pesticide şi alte substanţe chimice. Cele din supermarketuri de obicei sunt tratate chimic, iar specialiştii ne avertizează că respectiva coajă este toxică şi periculoasă pentru sănătate. De exemplu, 100 g de coajă de lămâie conţin 314 mg de calciu, 160 mg de potasiu, 129 mg de vitamina C, 10,6 g de fibre.

Portocala, scut împotriva razelor ultraviolete

Cojile de portocală conţin o substanţă activă numită hesperidina, cu rol în reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului „rău“, dar care are şi proprietăţi antiinflamatorii. Conţine vitaminele A şi C, ambele antioxidanţi naturali, foarte buni pentru sănătatea pielii tale. “Coaja de portocală conţine şi d-limonină, un „scut“ împotriva razelor UV, prevenind astfel cancerul de piele. Pentru asta ar trebui să freci coaja de portocală direct pe piele sau să o adaugi uleiurilor şi loţiunilor de îngrijire. Mai mult, o poţi usca şi folosi apoi sub formă de ceai”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Banana, extraordinară pentru piele

Extraordinară pentru îngrijirea pielii este coaja de banană care conţine potasiu şi antioxidanţi, menţinând-o suplă şi catifelată, ajutând în acelaşi timp şi la regenerarea ei. Pusă peste vânătăi, acestea se vor vindeca mai repede. De asemenea, ajută la calmarea mâncărimilor în cazul înţepăturilor de insecte.

Grepfrut-ul, antibacterian natural

Conţine pectină , substanţă care ajută la diminuarea colesterolului „rău“. “Datorită conţinutului de uleiuri esenţiale, coaja de grepfrut este considerată un antibacterian natural. Ajută la menţinerea sănătăţii gingiilor, dar şi la prevenirea bolilor tubului digestiv, a constipaţiei şi a acidităţii gastrice. Efecte similare are când vine vorba de scăderea glicemiei. O poţi usca şi folosi apoi în ceaiuri, în salate, dar şi ca adaos în unele uleiuri”, spune specialistul.

Kiwi, un imbatabil antialergic

Coaja deliciosului kiwi conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât pulpa fructului, ceea ce îi conferă importante proprietăţi anticancerigene, antiinflamatorii şi antialergice. Este un bun aliat ce combate virusurile şi bacteriile care favorizează intoxicaţiile alimentare. Poate fi pasată în blender împreună cu coaja altor fructe şi consumată ca atare.
 

Vă recomandăm şi:

Planta minune care ne scapă de otrăvurile zilnice. Brusturele, cel mai eficient remediu pentru detoxifiere

3 alimente-medicament care te scapă de oftalmolog. Ce minuni fac betacarotenul şi luteina din farfurie pentru ochi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite