Cum trebuie consumaţi sâmburii de caise, un excelent antiinflamator. Când devin periculoşi, ce substanţă nocivă conţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sâmburele de caisă, leac petnru numeroase afecţiuni FOTO Shutterstock
Sâmburele de caisă, leac petnru numeroase afecţiuni FOTO Shutterstock

Sâmburele de caisă este un remediu utilizat din cele mai vechi timpuri ca şi medicament, ajutând la reglarea tensiunii arteriale, combaterea litiaza biliară şi chiar distrugerea celulele canceroase.


Miezul obţinut după spargerea învelişului tare este sâmburele de caisă, cunoscut şi sub numele de alună amară. Chinezii foloseau miezul amărui de caisă pentru a trata afecţiunile respiratorii, astmul, bronşita,  tuse sau împotriva îmbătrânirii. Specialiştii spun, pe baza cercetărilor medicale moderne că sâmburii de caisă, consumaţi regulat şi în cantităţi mici, pot fi adevărate miracole pentru sănătate. Aceştia conţin pe lângă proteine, acizi graşi, vitaminele A, C, grupul vitaminic B, betacaroten, minerale - fier, magneziu -, şi au un conţinut bogat în vitamina B17 – amigdalină, care distruge celulele canceroase.

“Consumaţi în cantităţi mici, nu mai mult de 5 bucăţi pe zi, sâmburii de caisă sunt benefici în constipaţie, scad durerile provocate de artrită, au proprietăţi expectorante,  antispastice şi antiinflamatoare”, spune dr. Daniela Stan. Chiar dacă aduc beneficii, sâmburii de caisă pot deveni un duşman al sănătăţii. Specialiştii spun că aceştia, cu cantităţi mici de cianură în compoziţie, consumaţi în doze mari şi repetate, pot duce la otrăviri. În lucrările ştiinţifice, cercetătorii arată că o cantitate de 50-60 de sâmburi consumaţi într-o zi pot provoca coma şi chiar decesul.

Cinci motive să consumi sâmburi

Distrug cancerul. Sâmburii de caisă conţin din belsug vitamina B17, cunoscută şi sub denumirea de „amigdalină” , care are efecte benefice în combaterea celulelor canceroase, stimulând sistemul imunitar să le elimine din organism.

Îmbunătăţesc memoria. Dacă vrei să ai mereu mintea limpede, consumă câţiva sâmburi în fiecare zi (între 5 şi 10), timp de 14 zile. Miezul conţine fosfor, care tonifiază memoria, iar acetilcolina şi lecitina te ajută în procesul de memorare.

Combat litiaza biliară. Boala apare atunci când se formează calculi duri în vezica biliară. Astfel, sâmburii de caisă reprezintă un leac foarte des utilizat şi se recomandă cure de două săptămâni (câte 6-8 sâmburi pe zi.

Întârzie îmbătrânirea. Responsabile pentru un tonus muscular bun sunt vitaminele C şi E, precum şi betacarotenul. Aceste vitamine acţionează împotriva radicalilor liberi şi te ajută să te menţii în formă.

Reglează tensiunea arterială. Sâmburii de caisă ajută la menţinerea unor valori normale ale pulsului, dar şi la ameliorarea durerilor provocate de artrită. Pentru că sunt o sursă de potasiu, sâmburii şi caisele sunt recomandaţi hipertensivilor, în special vara.
 

Vă recomandăm şi:

Ce contraindicaţii are pepenele roşu, cel mai puternic diuretic. Fructul verii, bogat în calciu, reduce colesterolul din sânge

De ce sunt cojile mai bune decât fructele. Virtuţile uimitoare ale resturilor care se aruncă: previn cancerul şi omoară viruşi

Planta minune care ne scapă de otrăvurile zilnice. Brusturele, cel mai eficient remediu pentru detoxifiere

3 alimente-medicament care te scapă de oftalmolog. Ce minuni fac betacarotenul şi luteina din farfurie pentru ochi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite