Cum arată biblioteca de 3 milioane de euro construită la Călăraşi. „Nu ne vine să credem că vom lucra aici. Este superb“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O clădire cochetă în care s-au investit peste 3 milioane de euro a răsărit în centrul vechi al Călăraşiului. Cea mai modernă bibliotecă din sud-estul ţării se va deschide pentru public la sfârşitul lunii octombrie 2019.

Marinela Enciu, managerul instituţiei, spune că aceasta reprezintă visul oricărui bilbiotecar. Construită în 6 ani, impunătoarea clădire are o suprafaţă de peste 3.300 de metri pătraţi şi 5 etaje.

Pentru micii cititori, dar şi pentru cei mai vârstnici au fost gândite spaţii generoase care să atragă cât mai mulţi călărăşeni spre taina ascunsă în lumea minunată a cărţilor. Această investiţie, o clădire în valoare de peste 12 milioane de lei, reprezintă un pas important pentru cultură, spunea Vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi. Pe bună dreptatea, construcţia îţi taie răsuflarea. De la fostul sediul al bibliotecii judeţene din cinematograful Victoria, o clădire degradată şi aproape insalubră, activitatea a fost mutată într-un spaţiu desprins parcă din filme.

20 de ani s-a lucrat printre şerpi şi şobolani

Moderna clădire, care trebuia inaugurată în 2016, situată în centrul oraşului, în faţa fostei clădiri a Poştei, va deveni cel mai important centru de cultură. "Situaţia nu suportă nicio comparaţie. Fostul cinema Victoria a adăpostit vreme de 20 de ani Bilioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu“. S-a lucrat acolo în condiţii improprii, printre şerpi, şobolani, cu rafturi unele într-altele, înalte de câte 4-5 metri. Proiectul noului sediu este visul fostului director al instituţiei, Dumitru Ghiţă. În 2012 a început demersurile pentru construirea noului sediu.

Imagine indisponibilă


Este superb, nu ne vine să credem că vom lucra aici", povesteşte Marinela Enciu, în timp ce verifică amenajarea spaţiilor.

Imagine indisponibilă


Încă se lucrează pentru marea inaugurare. Angajaţii bibliotecii aranjeaz[ pe rafturi ultimele volume, mobilierul nou aşteaptă să fie despachetat şi aranjat în sălile multifuncţionale, computerele care vor fi disponibile pentru public sunt frumos aliniate pe birouri. Este forfotă şi toată lumea lucrează în linişte. Rafturi imense de cărţi, colecţii întregi şi-au găsit în tihnă locul în sălile care miros a var proaspăt. Au fost aduse şi plantele ornamentale care vor împodobi holurile. Recepţia arată ca într-un hotel de 5 stele.

Imagine indisponibilă


De aici, cititorii vor fi îndrumaţi către sălile de lectură.

Imagine indisponibilă

Săli multifuncţionale şi terase pentru cititori

"Avem de toate, este o mare bucurie pentru noi, o realizare imensă pentru oraş. Cred că în România, în 2014 a fost dată în folosinţă o bibliotecă, la Universitatea Tehnică din Timişoara. Clădirea dispune de săli multimedia, săli de conferinţă, săli de internet gratuit, o sală de cerc pentru activităţi culturale, ludotecă.

Imagine indisponibilă


Avem o sală multifuncţională care va avea deschidere către două terase circulabile parţial acoperite, astfel încât să ofere, în special vara, o viziblitate panoramică a împrejurimilor şi o extindere a activităţii culturale în aceste zone. De asemenea, clădirea dispune de subsol şi demisol, unde există depozite de carte, anexe tehnice şi centrala termică", explică Marinela Enciu.

Aproximativ 350.000 de cărţi au fost salvate

Cititorii care vor trece pragul noii biblioteci au la dispoziţie orice fel de document pentru a se informa. De la colecţii vechi de ziare din anii 80 şi până la Monitorul Oficial, pe suport de hărtie şi online, în forma actualizată. Ludoteca pentru copii pare mai degrabă un colţ de poveste: jucării, CD-uri, DVD-uri, cu poveştio, toate îi aşteaptă cu nerăbdare. De altfel, Marinela Enciu spune că îşi doreşte să creeze activităţi pentru micuţi atât în timpul vacanţei, cât şi pe toată perioada anului şcolar.

Imagine indisponibilă


"Sunt părinţi care chiar nu au cu cine să-şi lase copiii acasă. Vom crea activităţi pentru ei, în continuarea proiectului nostru Bibliovacanţa, şi vor putea petrece timp de relaxare într-un spaţiu prietenos. Să zicem că va fi un fel de after school mascat. Două, trei ore pe zi vor învăţa de la bibliotecarii noştri cum să devină responsabili, buni cetăţeni.

Imagine indisponibilă


Nu i-am uitat nici pe părinţi. Am în plan o serie de activităţi prin care să realizăm o educaţie a mamelor, legată de modul de interacţiune cu copiii, de greşelile pe care le fac, uneori, din prea multă grijă în educaţia lor, de sfaturi şi schimb de idei", spune managerul.

190.000 de volume împrumutate în 2018

Aflat într-un stadiu avansat de degradare, imobilul care a adăpostit în ultimii 20 de ani singura biblioteca din Călăraşi a devenit amintire. Cele aproximativ 350.000 de romane, lucrări de specialitate, monitoare oficiale, enciclopedii şi ziare au fost mutate cu ajutorul voluntarilor în noul sediu.

Imagine indisponibilă


Ultimele cifre statistice arată că în Călăraşi încă se mai citeşte. "Oamenii sunt interesaţi de bibliotecă. De exemplu, în 2018 am avut 190.000 de volume împrumutate, ceea ce reprezintă jumătate din fondul de carte de care dispunem. Eu cred că nu-i puţin lucru. Chiar ni s-a reproşat că am închis activităţile cu publicul în perioada mutării în noul sediu. Oamenii sunt nerăbdători să se informeze. Vom avea program cu publicul de luni până vineri, între orele 08.-20.00, iar sâmbăta, biblioteca va fi deschisă între 08.00 şi 14.00. Totul va fi frumos, noi aşa sperăm, avem un sediu de vis. Era vital să aveam o asemenea bilbiotecă", a precizat Marinela Enciu.

Imagine indisponibilă
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite