Codul bunelor maniere la masă, capcane de evitat: „Nu se înmoaie pâinea în supă şi nici în sos, gogonelele se iau cu mâna pentru a nu face un duş comesenilor!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La masă trebuie să ţinem cont de câteva reguli de bun simţ FOTO Shutterstock
La masă trebuie să ţinem cont de câteva reguli de bun simţ FOTO Shutterstock

Când suntem invitaţi la o masă festivă trebuie să ţinem cont de câteva reguli pentru a nu deveni ridicoli. Există o serie de sfaturi în cartea “Bunele maniere astăzi”  pe care trebuie să le respectăm pentru a avea un comportament adecvat atunci când mâncăm. Există însă şi câteva capcane pe care trebuie să le evităm şi care ne sunt explicate de Aurelia Marinescu, autoarea cărţii.



Pâinea şi sandviciurile se mănâncă în mod diferit. Felia de pâine se rupe pe măsură ce mâncăm, în timp ce sandviciurile mari se taie cu cuţitul şi se mănâncă cu furculiţa.

Sandviciurile mici se mănâncă cu mâna. Pentru a întinde untul, se utilizează un cuţit special, nu cel obişnuit. Nu se ia untul direct din untieră, ci se pune o bucăţică pe farfurie. Apoi, se unge pâinea, ruptă în prealabil, ţinând-o deasupra farfuriei.

Dulceaţa şi mierea nu se mănâncă direct din borcan. Fiecare îşi ia pe farfurie atât cât doreşte, servindu-se de linguriţa adusă la masă în acest scop.

Mezelurile de toate felurile, tăiate în prealabil în felii, sunt curăţate de coajă cu furculiţa şi cu cuţitul în propria noastră farfurie.
 
Cartofii nu se taie cu cuţitul şi nu se zdrobesc cu furculiţa în farfurie.

Supele sunt servite în ceaşcă şi se mănâncă cu lingura de supă (model mic). Dacă suntem între prieteni, putem bea prima jumătate a ceştii, care e limpede. Apoi folosim lingura. Nu se răceşte o supă prea caldă suflând în ea; aşteptăm să se răcească. Nu aplecăm farfuria pentru a lua ultima picătură. Nu se înmoaie pâinea în supă şi nici în sos. După ce am mâncat, nu ştergem farfuria cu o bucată de pâine.

Nu se lasă niciodată linguriţa în ceaşca din care bem

Salata şi andivele se mănâncă gata preparate. Dacă bucăţile sunt foarte mari, se taie cu cuţitul. Nu se duc la gură bucăţi mari. Nu este o greşeală să cerem oţet, lămâie, sare, piper, untdelemn, dacă ni se par fade. Dar să nu exagerăm, cerându-le pe toate. Salata şi andivele se mănâncă cât mai aproape de starealor naturală.

Murăturile, gogoşarii, castraveţii muraţi: Când se oferă în castroane, castraveciorii şi gogoşarii se iau cu furculiţa proprie şi se taie în farfurie, pe măsură ce se mănâncă. La fel şi friptura. Gogonelele se pot lua cu mâna pentru a nu face un "duş" comesenilor cu sucul ce poate ţâşni.  În farfurie, se taie atent (din acelaşi motiv) cu cuţitul ţinut în mâna dreaptă şi furculiţa în stânga. Nu se muşcă din murături.

Cafeaua, ceaiul, cacaoa cu lapte: nu se lasă niciodată lingura în ceaşca din care bem. Ea se pune pe farfurioara care rămâne pe masă, alături de ceaşcă. Degetul mic nu se ţine ridicat când duceţi ceaşca la gură. Când beţi cafea turcească sau filtru, ridicaţi farfurioara cu mâna stângă în timp ce duceţi ceaşca la buze cu dreapta. Bineînţeles, fără linguriţă. Nu beţi niciodată cafea, chiar dacă nu aveţi musafiri, fără a pune o farfurioara sub ceaşcă.

Prăjituri, torturi: se iau cu mâna dacă sunt uscate, cu linguriţa sau furculiţa dacă au cremă sau frişcă.

Cartea care a ajuns bestseller naţional

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare. Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.



Vă recomandăm şi:

Când, cui, cât dăm bacşiş. Codul bunelor maniere: „A da bacşişuri exorbitante nu constituie o dovadă de generozitate“

Codul bunelor maniere în mediul digital: cum trebuie să le urezi la mulţi ani prietenilor şi ce faci când trebuie să îţi anunţi şeful că nu ajungi la birou

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite