Clădire din vremea lui Carol I, la un pas de prăbuşire. Poşta veche, monument istoric de excepţie, va fi restaurată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poşta veche, una dintre clădirile-emblemă ale Călăraşiului în urmă cu un secol, a ajuns o ruină. Indolenţa autorităţilor şi vitregiile naturii au făcut din clădirea monument istoric o dărăpănătură. Imobilul aproape că s-a prăbuşit cărămidă cu cărămidă.

Autorităţile locale au trecut-o din domeniul privat în cel public, sperând să poată demara reabilitarea. Abia în acest an, Primăria a trecut-o pe lista de investiţii. “Noi avem un proiect pentru reabilitarea Poştei Vechi pe care îl vom depune pe Axa de cultură, la domenii istorice. Deocamdată nu s-a făcut o evaluare şi nu pot spune costul lucrărilor de reabilitare a acestei clădiri vechi”, a declarat primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin.

Clădirea, construită pe vremea lui Carol I arată deplorabil: cărămizile au început să se desprindă din ziduri, iar Primăria a înconjurat-o cu panouri pentru a nu exista pericolul rănirii vreunui trecător.
Deşi de mai mulţi ani se fac promisiuni pentru reabilitarea unuia dintre cele mai vechi monumente istorice din Călăraşi, Poşta Veche se dărâmăpe zi ce trece. Clădirea de patrimoniu s-ar putea transforma într-un veritabil muzeu al Poştei, însă reabilitarea clădirii a fost estimată la un milion de euro. De mai bine se 10 ani se caută soluţii pentru salvarea clădirii. Rând pe rând, autorităţile au dorit s-o transforme în muzeu sau în centru pentru diverse activităţi.

Marea reabilitare

„Încercăm să prindem bani în buget sau să solicităm fonduri de la Ministerul Culturii pentru reabilitarea fostei clădiri a Poştei Vechi. Am depus o solicitare la Ministerul Culturii şi aşteptăm să vedem ce şanse avem pentru reabilitare. Clădirea poate deveni muzeu sau un centru pentru diverse activităţi”,  explică Daniel Ştefan Drăgulin, primarul oraşului. Intenţiile pentru reabilitarea sunt de câţiva ani. Şi fostul primar al Călăraşiului, Nicolae Dragu avea planuri măreţe cu clădirea construită pe vremea lui Carol I, fiind depus un proiect la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitare.

Aproape prăbuşită

Fără acoperiş, fără geamuri, plină de moloz şi cu bucăţile de cărămidă ce se desprind zi după zi, e greu de crezut că va mai apuca marea reabilitare ce se plănuieşte.
„Ar fi bine s-o revoneze, dacă tot nu poate fi demolată pentru că face parte din patrimoniul naţional. Arată foarte urât, mai ales că este situată în centrul oraşului. Strică toată zona. Cred că nici autorităţile locale nu s-au implicat prea mult în reamenajarea ei. De foarte mulţi ani arată jalnic“, este de părere Marin Grigore, pensionar.

Triunghi de patrimoniu

“Clădirea face parte din structura urbanistică veche a oraşului. Este un triunghi în care se găsesc sediul actual al Prefecturii, fostul sediu al Primăriei şi Poşta Veche. Pentru că noi am restaurat şi clădirea Direcţia pentru Cultură, care pe vremuri era casa unui negustor de cereale, una din clădirile mari din oraş, practic se va reface un patrulater care are în cele patru laturi această imagine a oraşului vechi. Din acest motiv, noi ne-am luptat foarte mult ca să restaurăm clădirea Poştei Vechi”, spune şi Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi.

Tribunal şi Casa Căsătoriilor

Clădirea a fost construită înainte de anul 1894, iar în fişa de evidenţă apar informaţii că a funcţionat ca Poştă.  În perioada comunistă a fost Tribunal, iar după aceea a fost sediul Casei Căsătoriilor. După anul 1990 a fost închiriată ca sediu pentru firme, iar la scurt timp s-a acordat ca locuinţă rromilor, care au adus-o într-un stadiu degradabil. În perioada 2000-2004 s-a încercat declasarea clădirii ca să poată fi dărâmată, dar nu s-a putut deoarece a fost chemată Comisia de Patrimoniu şi nu a permis acest lucru.

Vă recomandăm şi:

Nepăsarea transformă o bijuterie arhitectonică într-o ruină. Salvarea Palatului Prefecturii, la mâna premierului Dacian Cioloş

O familie de români care a muncit 14 ani în Canada a dat lovitura cu o afacere într-o casă boierească din Călăraşi. Cei mai mulţi clienţi sunt străini

Cea mai frumoasă clădire din Bărăgan, deschisă publicului. Casa în care s-a scris istoria cinematografiei româneşti, o bijuterie arhitectonică

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite