Cel mai mare spital de urgenţă din Bărăgan, la un pas să piardă bani. Fără medici, unitatea rămâne declasificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul are nevoie de medici FOTO Adevărul
Spitalul are nevoie de medici FOTO Adevărul

Cel mai mare spital de urgenţă din Bărăgan riscă să piardă o finanţare de 200.000 de lei dacă nu va găsi medici să acopere cele 8 gărzi obligatorii. În primăvara acestui an, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi a fost declasificat, însă în prezent decizia Ministerului Sănătăţii este suspendată.



Declasificarea Spitalui din Călăraşi înseamnă scăderea finanţării cu 200.000 de lei, adică o diminuare a bugetului cu 10%. În primăvara acestui an, Ministerul Sănătăţii a decis declasificarea spitalului din cauza lipsei medicilor. Autorităţile locale au atacat în instanţă ordinul, iar prima instanţă a admis suspendarea Ordinului nr. 281/10.03.2016, emis de Ministrul Sănătăţii, şi revenirea Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, la gradul III. Acest lucru a înseamnat intrarea în normalitate a activităţii medicale şi încheierea unui contract, de la 1 iulie, cu Casa de Asigurări de Sănătate, ca spital de gradul III, ceea ce înseamnă că nu se mai pierd bani la contractarea serviciilor.

Lipsesc psihiatria şi neurologia

“Procesul urmează să se judece pe fond, Ministerul Sănătăţii, având dreptul la recurs. În această situaţie noi am arătat că am reuşit să mai angajăm medici şi că stăm bine şi cu aparatura medicală”, a declarat Camelia Ghiveciu, managerul unităţii medicale.

Lucrurile nu se opresc însă aici. Ghiveciu mai spune că, în prezent, sunt asigurate doar 6 gărzi şi mai este nevoie de gardă de psihiatrie şi de neurologie. “Sperăm să păstrăm această clasificare, în caz contrar legea prevede că se reduc fondurile cu 10%. Mai este încă de lucru pentru a îndeplini condiţiile de spital de gradul III. Deocamdată, noi suntem în process cu Ministerul Sănătăţii, hotărârea a fost atacată în două direcţii, o dată pe fond şi o dată pentru suspendarea aplicării acestui ordin”, a spus Camelia Ghiveciu.

Nu se pot asigura gărzi

Spitalul din Călăraşi a fost clasificat în martie 2013 pe nivelul III de competenţă, după ce a îndeplinit o serie de criterii impuse de Ministerul Sănătăţii. Conform legii, Clasa a III-a, de competenţă medie, reprezintă unităţile care deservesc raza judeţului şi, în mod excepţional, judeţele limtrofe. Sunt incluse aici şi spitalele judeţene de urgenţă neclinice care nu sunt în centre universitare.
Acum, declasificarea nu a fost făcută pentru lipsa de investiţii, igienă precară sau infecţii nozocomiale, ci tocmai pentru că lipsesc medicii şi nu se pot asigura gărzi pe unele secţii. Ca să fie în grafic, spitalul trebuia să aibă cel puţin trei medici specialişti pe fiecare secţie, însă la noi existau secţii cu un singur medic sau chiar deloc.

Singurul din ţară

Chiar dacă în ultimul an, la Călăraşi au venit aproximativ 10 medici, aceştia au toate “şansele” să plece deoarece nu au locuinţă de serviciu. ”La nivel naţional, 35% din spitale funcţionează cu un plan de conformare valabil până la data de 31 decembrie 2016. Spitalul Călăraşi a fost singurul din ţară declasificat. Astfel, se încalcă un ordin al Ministerului Sănătăţii prin judeţ trebuie să aibă un spital de urgenţă. El rămâne de urgenţă, dar dacă nu mai ai obligativitatea să faci nu ştiu câte gărzi, s-ar putea să ne mai plece din medici şi atunci nu mai este un spital de urgenţă, devine un spital municipal chiar dacă îi spune lui pompos spital de urgenţă”, spunea Marian Dinulescu, vicepreşedinte al CJ Călăraşi.
 

Vă recomandăm şi:

Aparatură modernă, donată celui mai mare spital din Bărăgan. 450.000 lei, investiţi de Tenaris în echipamente de ultimă generaţie

Modernizare cu fonduri Regio la Lehliu. S-a inaugurat cel mai modern spital din Bărăgan, o investiţie de 10 milioane lei

Singurul spital de psihiatrie din Bărăgan a fost modernizat după 40 de ani. La Săpunari, bolnavii au condiţii de lux

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite