Ce este astenia de iarnă şi cum putem scăpa de ea. Oboseala cronică şi slăbiciunea, primele semnale de alarmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astenia se instalează şi în sezonul rece Foto: Shutterstock
Astenia se instalează şi în sezonul rece Foto: Shutterstock

Proastă dispoziţie, oboseala cronică şi slăbiciune, cine nu a experimentat pe propria piele astfel de stări? Astenia nu se instalează doar primăvăra, ci şi iarna. Medicii spun că adaptarea la ora sezonul rece se face mai greu, însă nu este dificil să depăşim aceste momente. Vinovată de aceste stări ar fi lipsa luminii soarelui din timpul iernii.


Există însă câteva trucuri care pot alunga tristeţea şi starea generală proastă. Nu ne va fi prea uşor să ne adaptăm la ora de iarnă, bioritmul nostru fiind bulversat, într-o oarecare măsură. Ne va fi greu să adormim, de aceea, cel puţin în primele zile vom pierde o oră de somn. Cu toate că schimbarea orei te face să te simţi mai obosit decât în mod normal, medicii spun că una dintre cele mai eficiente măsuri de adaptare rapidă la noua oră este să faci mişcare. Activitatea fizică te energizează şi te binedispune.

Creşte stresul şi apare depresia

Un alt efect asupra sănătăţii pe care îl are trecerea la ora de iarnă este accentuarea stărilor de depresie. Mai mulţi psihologi şi psihanalişti susţin că depresia devine mai apăsătoare iarna întrucât aceasta este corelată direct cu sursa de lumină de la soare, care poate trata stările de depresie. Nu doar că iarna cerul este gri dar ziua este mai scurtă, începând cu ora 17.00, fiind deja întuneric afară.

De asemenea, creşte stresul şi anxietatea, tot din cauza întunericului şi mai ales a frigului. Persoanele meticuloase devin cele mai stresante întrucât schimbarea orei de iarnă le dă peste cap toată rutina zilnică. Dimineaţa începe mai târziu şi seara vine mai devreme.
Specialiştii avertizează şi că trecerea la ora de iarnă ne poate afecta echilibrul nutriţional, dându-ne peste cap întreg metabolismul. Astfel că, elementul principal pe care nu trebuie să îl uităm iarna este vitamina C, o armă excelentă împotriva oboselii.

Tulburare afectivă de scurtă durată

“Astenia este o tulburare afectivă de scurtă durată, care apare, de regulă, cam în aceeaşi perioadă din an, cu următoarele simptome: tristeţe, anxietate, iritabilitate, pierderea interesului pentru activităţi de rutină, pierdea capacităţii de concentrare. Se manifestă în special la persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, însă, uneori, a fost observată şi la copii şi adolescenţi. Cauza exacta nu se cunoaşte însă, o explicaţie plauzibilă ar fi lipsa luminii soarelui din timpul iernii", explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

O teorie spune că scăderea expunerii la lumină duce la modificarea comportamentală. Din cauza carenţei de vitamine din cursul iernii, scade şi capacitatea de rezistenţă a organismului la afecţiunile obişnuite, ducând la o suprasolicitare ce ne face să ne simţim slăbiţi şi ameţiţi. Toate acestea influenţează activitatea cerebrală, scăzându-ne tonusul intellectual.

Bucură-te de fiecare zi a vieţii tale!

Pentru a trece mai uşor peste aceste probleme, psihologii ne dau câteva sfaturi:
Îngrijeşte-te: du-te la un salon de masaj, vopseşte-te, fă-te frumoasă! Se ştie că acest lucru le ajută pe femei şi în momentele cele mai grele. Îmbracă-te cu ţinute viu colorate – şi ele îţi pot schimba starea de spirit! Priveşte mereu frumosul din viaţa ta şi nu te lăsa copleşită! Bucură-te de fiecare zi a vieţii tale!
- Dacă starea de apatie nu dispare, şi eşti tot mai tristă şi mai abătută, cere ajutorul unui specialist. Există o metodă foarte originală de a combate acest efect al schimbării de anotimp, şi anume fototerapia- terapia cu lumină.
Important este, indiferent de anotimp, să ne acceptam pe noi înşine, aşa cum suntem, să ne înţelegem corpul, care trece prin modificări zilnice şi să descoperim cele mai mici ale vieţii pentru a fi fericiţi.
 

Vă recomandăm şi:

Planta care te vindecă de melancolie. Cicoarea, înlocuitorul perfect al cafelei, tratează hepatita cronică şi diabetul - sfaturile medicilor despre cum o folosim

Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave

Planta-minune care tratează depresia şi scade colesterolul. Ce alte miracole pentru sănătate mai produce „regina florilor“ - sfaturile medicilor

Ceaiul de tei, un excelent medicament, poate deveni toxic. De ce este interzis bebeluşilor, gravidelor şi şoferilor şi cum se prepară corect - explicaţiile medicilor

Moartea inimii poate fi prevenită. Ceaiuri-minune în lupta cu colesterolul „rău”: anghinarea, un aliat redutabil

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite