ADMITERE LICEU 2013 Cei mai buni elevi ai judeţului : Karina Enuică, emblema liceului "Mihai Eminescu" şi Silvian Baltac, geniul din Olteniţa la chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karina, o elevă strălucită Foto:Arhivă personală
Karina, o elevă strălucită Foto:Arhivă personală

După ce a publicat topul celor mai bune licee din judeţul Călăraşi, urmat de profesorul de elită, adevarul.ro continuă să aducă în prim-plan poveştile celor mai de succes elevi. Karina Enuică şi Silvian Baltac sunt doar doi dintre cei mai buni tineri cu care ne mândrim.

Cu un palmares doldora de diploma şi medalii, Karina Enuică este eleva-emblemă a Liceului Teoretic “Mihai Eminescu” din Călăraşi. Mereu în elita tinerilor din toată ţara, adolescenta reuşit să impresioneze chiar şi peste hotare. Proaspăt absolventă, Karina îşi îndreaptă paşii către Medicină, arătându-se fascinată de neurologie şi psihiatrie.

“De-a lungul celor patru ani de liceu am participat la o serie de concursuri pe plan local, Olimpiade Judeţene la fizică, matematică şi limba romana. În ţară m-am pregătit pentru concursul de Evaluare în Educaţie la limba engleză şi am reuşit să ajung chiar la fază internaţională: Ecoforumul “Srebarna”, desfăşurat în Bulgaria. Totuşi, cel mai important concurs pentru mine a fost întotdeauna Olimpiada de Biologie, la care am reuşit sa obtin în fiecare an premiul I la faza judeţeană şi să mă calific la faza naţională”, povesteşte adolescenta.

Visează la o bursă în străinătate

Nici latura umană nu a fost ignorată. Karina a reuşit să îmbine atât de bine studiul tuturo materiilor încăt a luat parte în ultimii ani la festivităţile organizate de Ziua Europeană a Limbilor, Ziua Europei, la Festivalul “Shakespeare” şi la Festivalul de teatru “Ernest Maftei”. “Toate aceste experienţe m-au învăţat ce înseamnă emoţiile pe scenă şi culisele unui spectacol. Sunt mândră ca am reuşit să obţin anul trecut şi un certificat Cambridge de limba engleză pentru un nivel avansat, care sper să îmi folosească în viitor la obţinerea unor burse în străinătate”, spune tânăra.

Voluntariat

Toate aceste nu au fost însă suficiente pentru adolescenta stăpânită de un munte de ambiţie. A dorit să-şi demonstreze că orice limită poate fi depăşită. A încercat să facă şi activităţi de voluntariat. A făcut parte timp de un an din Clubul Impact al liceului, iar pe parcursul anului trecut a fost inclusă în conducerea Consiliului Judeţean al Elevilor, unde a încercat să organizeze câteva acţiuni caritabile, cursuri şi activităţi plăcute.  

Anii de liceu

Recunoaşte că tot succesul său, la care s-au adăugat multă muncă, dăruire şi seriozitate se datorează şi experienţei accumulate în anii de liceu. “Am învătat mai multe despre relaţiile dintre oameni, despre evenimente şi legăturile dintre ele, despre organizare şi succes. Cei patru ani de liceu înseamnă, pentru mine, momentul în care am deschis ochii la lumea înconjurătoare. Cred că formarea de care am beneficiat se datorează intregului colectiv de profesori ai liceului, dar în mod deosebit le sunt recunoscătoare domnului profesor doctor Constantin Mitră, dirigintele clasei, şi doamnei profesoare Nicoleta Belu, care m-au sprijinit din toate punctele de vedere în ultimii patru ani”, a spus tânăra.

Învaţă… involuntar

Înzestrată de natură cu un dar al învăţatului aproape involuntar, Karina a reuşit să ajungă la un grad de instruire care a uimit multă lume. “Timpul “de acasă” l-am împărţit, aş putea spune, necinstit: disciplinelor care mă pasionează (cum ar fi biologia) am acordat foarte multe ore pe săptămână, pe cand celor pe care le evit…minimul necesar. Deşi în clasa a XII-a toţi elevii pot spune ca “nu există timp liber”, cred că am reuşit mereu să mă şi relaxez”, a povestit adolescenta.    

George Silvian Baltac, geniul din Olteniţa

Unul dintre cei mai străluciţi elevi ai judeţului Călăraşi, George Silvian Baltac, un mic geniu al chimiei, şi-a văzut visul cu ochii. Este student la prestigioasa universitate Cambridge.
Fost elev al liceului Teoretic “Neagoe Basarab” din Olteniţa, George Silvian Baltac, a obţinut două medalii de argint la olimpiadele internaţionale din anul 2010. Prima dintre ele a câştigat-o la Olimpiada de Ştiinte a Uniunii Europene, iar pe cea de-a doua la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară desfăşurată în Siberia. În 2011, la Olimpiada Internaţională de Chimie de la Ankara, George Silvian Baltac a urcat din nou pe podium, unde i-a fost decernată medalia de bronz.

Încă o medalie

El a reuşit să reprezinte cu success România la cea de-a 44-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, desfăşurată, la Washington, în Statele Unite ale Americii. “Spre marea noastră bucurie, valoarea sa a fost confirmată o dată în plus. George Silvian Baltac a adus din nou prestigiu ţării noastre, judeţului Călăraşi, Olteniţei, şcolii şi profesorilor care l-au format, precum şi familiei sale”, nota George Iacob, prefectul Călăraşiului.

Un tânăr eminent

Adolescentul este un elev eminent la chimie. Are în palmares rezultate excepţionale.  Silvian spune însă cu modestie că nu-i aşa de greu să iei o medalie. Cu toate acestea recunoaşte că lucra şi câte 5-6 ore pe zi, înainte de concursuri: “Studiez chimia din pasiune, lucrez în fiecare zi şi în alte domenii, dar totul începe şi se termină cu chimie”.  

Lecţii în avans

Cristian Lichiardopol, profesor de matematică şi directorul liceului unde a învaţat Silvian, i-a fost de mare ajutor, predându-i în avans cunoştinţele de care avea mare nevoie pentru pregătirile de la olimpiade. „La şcoală se abordează doar programa, nicidecum subiecte de performaţă şi doar studiul individual a făcut ca eu să am astfel de rezultate. M-au ajutat foarte mult şi taberele de chimie la care am participat şi profesorii universitari de la lotul olimpic”, spune tânărul. Silvian Baltac este singurul elev din judeţul Călăraşi cu performanţe internaţionale la chimie. Ştie exact valoarea sa şi din acest motiv spune că va continua să se specializeze pentru a putea urma o carieră în domeniul cercetării. În niciun caz nu va studia în România pentru că în sistemul nostru de învătământ se fac foarte puţine lucruri.


Citeşte şi: Topul celor mai bune licee din judeţul Călăraşi

Citeşte şi: ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni profesori din judeţul Călăraşi.  Corina Ionescu, un dascăl de nota 10

Citeşte şi: ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni dascăli din judeţ. Violeta Tănăsescu, profesoara de Informatică împlinită la Constanţa

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite