A V-a săptămână a Postului Mare. Ce ne învaţă pilda Cuvioasei Maria Egipteanca şi viaţa ei trăită în desfrâu şi plăceri trupeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Egipteanca, înmormântată de părintele Zosima şi un leu, după ani de pocăinţă Foto:doxologia.ro
Maria Egipteanca, înmormântată de părintele Zosima şi un leu, după ani de pocăinţă Foto:doxologia.ro

Cu două săptămâni înaintea Sfintelor Paşte, creştinii ortodocşi o cinstesc pe Cuvioasa Maria Egipteanca, Sfânta care atunci când a trăit bucuria iertarii şi a iubirii Maicii Domnului, se hotărăşte să se lepede de plăcerile dragostei lumeşti şi trupeşti.


Duminica a V-a din Postul Sfintelor Paşte este închinată Cuvioasei  Mariei Egipteanca. A trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea. A murit în anul 431, în timpul îmăaratului Teodosie cel Tânăr.

Conform crestinortodox.ro, ea dă mărturie de faptul că 17 ani a petrecut în plăceri şi păcate, şi 17 ani i-au trebuit să scape de lupta cu trupul, reuşind numai când o "lumină o înconjura şi se risipeau gândurile". “Pregustarea bucuriei Harului pe care a simţit-o în Ierusalim i-a dat puterea de a se hotărî, iar decizia ei de a merge în pustiu şi a posti devine refuzul de a participa la păcatul în care se afundase lumea. Nu este greu să te hotărăşti - mai mult sau mai puţin toţi am simţit bucuria iertării o clipă - ci lupta se dă în a te menţine în aceeaşi poziţie! Aici este diferenţta dintre noi şi Sfinţi… “, scrie Arhim Sulian Vişan.
 

Îşi părăseşte părinţii şi trăieşte în păcat 17 ani

Născută în Egipt, Cuvioasa Marei îşi părăseşte părinţii la vârsta de 12 ani şi pleacă în Alexandria, unde timp de 17 ani a dus o viaţă desfrânată. La varsta de 29 de ani, pleacă şi de aici şi ajunge la Ierusalim. Pretextul i-a fost oferit de pelerinajul unor tineri din Egipt şi Libia, care călătoreau pe mare spre Ierusalim, pentru a participa la sărbatoarea Înălţării Sfintei Cruci.
Ajunsă în Ierusalim, doreste să intre în Biserica Sfântului Mormânt, însă ceva a oprit-o şi nu a mai putut înainta de la prag, cum o putere nevăzută o opreşte. Deşi a încercat de mai multe ori nu a reuşit să intre în biserică, moment în care are o revelţaie şi îşi dă seama că este nevrednică de acest loc.

“Se roagă Fecioarei Maria să facă posibilă intrarea sa în biserică, promiţând că îşi va schimba totul modul de viaţă. Reuşeşte să se închine Sfintei Cruci şi ia decizia să-şi trăiască viaţa în pustia Iordanului. Cuvioasa Maria Egipteanca a stat aici 47 de ani, în post şi rugăciune. Cu un an înainte de moartea sa, taina vieţii ei a fost descoperită părintelui Zosima, care a împărtăşit-o, iar după un timp s-a întors ca să o îngroape, fiind ajutat la săparea mormântului de către un leu”, explică  părintele Petroniu Tănase. Ceea ce trebuie să reţinem de aici, mi spune părintele Tănase, este îndemnul la pocăinţă şi la lupta cu păcatul.
 

Icoana celor care se abat sau rătăcesc

Ea este icoana celor care se abat sau rătăcesc de la calea mântuirii, a celor care călătoresc cu poticniri şi caderi, dar şi acestora le stă în putinţă să se ridice la cea mai înaltă sfinţenie, precum ne-o dovedeşte minunata viata a Cuvioasei Maria Egipteanca.
Menţionăm ca în cartea Triodului, Biserica a inclus Viata Cuvioasei, scrisă de Sfântul Sofronie al Ierusalimului.
Sfânta Maria Egipteanca este pomenită în Biserica Ortodoxă şi pe 1 aprilie. Viaţa ei este citită în miercurea din săptămâna a cincea a Postului Mare, în cadrul Canonului Sfântului Andrei Criteanul.
 

Vă recomandăm şi:

Paştele cailor“ chiar există. De unde vine expresia celebră şi ce legătură are cu ziua când sufletele morţilor ajung în Rai

Ce înseamnă dezlegare la peşte în Postul Mare şi de ce au parte credincioşii de praznic împărătesc, de Buna Vestire

Rugăciuni speciale în Postul Paştelui. Ce canoane de pocăinţă se citesc în biserică pentru „eliberarea noastră de câteva boli duhovniceşti fundamentale“

18 reguli pe care orice creştin trebuie să le respecte atunci când intră în biserică. Ce este interzis să faci în Casa Domnului

Cum ne protejează Sfinţii. Ce trebuie să respecte credincioşii care poartă numele Nicolae, Ioan, Parascheva sau Andrei, pentru a nu încălca poruncile sfinte

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite