VIDEO O sculptură valoroasă, cu semnătura lui Brâncuşi, a fost recuperată după 24 de ani de la dispariţia din cimitirul Dumbrava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BUZAU

O lucrare a lui Brâncuşi, care a fost furată cu 24 de ani în urmă din Cimitirul Dumbrava, din Buzău, a reintrat în posesia Muzeului. Bustul din bronz a fost găsit în anul 2016, de poliţişti, care au o anchetă în desfăşurare. Urmează ca sculptura să fie expertizată de specialişti din ţară şi străinătate pentru a stabili dacă este vorba chiar despre lucrarea dispărută din cimitirul buzoian, dacă este o copie sau o replică, autorizată de artist.

A fost prezentată la Muzeul Judeţean de ziua marelui sculptor

În ziua în care s-au împlinit 143 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, Muzeul Judeţean din Buzău a scos la lumină bustul avocatului Petre Stănescu, o statuie care a fost furată din cimitirul Dumbrava din Buzău în anul 1995. 

Lucrarea din bronz care poartă semnătura Constantin Brâncuşi a fost recuperată în 2016 de către poliţiştii de la Crimă Organizată.

Bustul avocatului Petre Stănescu face parte din ansamblul „Rugăciune”, care mai cuprinde o statuie ce înfăţişează o femeie rugându-se, şi ea furată în urmă cu 24 de ani. 

Urmează ca bustul lui Petre Stănescu să fie expertizat de către specialişti autorizaţi. Cert este că statuia poartă semnătura lui Brâncuşi şi stanţa turnătoriei din Paris.

BUZAU

Originalul bustului, alături de statuia care înfăţişează o femeie rugându-se în genunchi, se află la Muzeul Naţional de Istorie. Copia bustului avocatului Petre Stănescu va rămâne în custodia Muzeului Judeţean de Istorie Buzău, unde va fi păzită zi şi noapte. 

Potrivit expertului Alexandru Măciucă o astfel de copie după lucrarea lui Brâncuşi poate valora de la 200.000 euro până la câteva milioane de euro.

”Cu certitudine nu avem de-a face cu un fals. E prematur încă să ne pronunţăm. Decamdată abia au început investigaţiile. Trebuie văzut când s-a făcut replica sau copia. E un mister dar e unul creat artificial. Cu siguranţă nu va fi greu de desluşit acest mister”, spune Alexandru Măciucă, expert artă.

Constantin Brâncuşi a venit la Buzău special pentru a realiza celebrul ansamblu funerar comandat de Eliza Stănescu, văduva lui Petre Stănescu, avocat care a murit la vârsta de 31 de ani.  

  

Artistul a locuit la Buzău în perioada 26 mai - 29 iunie 1914, în casa Elizei Stănescu de pe strada Dobrogei, nr. 24, răstimp în care a cioplit în piatră de Măgura soclurile şi a montat cele două lucrări. Inaugurarea complexului funerar s-a făcut la 29 iunie 1914, de Sf. Petru şi Pavel, când s-a celebrat parastasul lui Petre Stănescu. Astfel, Buzăul a fost inclus pe harta oraşelor unde se găsesc opere ale renumitului sculptor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite