VIDEO Locul din România unde dovleacul este regele tuturor legumelor. „Plăcinta de bostan este produsul nostru de bază, după reţeta bunicii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BUZAU

Sătenii din zona de câmpie a Buzăului cultivă de mulţi ani dovleci şi au învăţat, pe parcursul a multor generaţii, să folosească tot ce se poate din această legumă. Cel mai mare producător de dovleci se află în Poşta Câlnău, comună aflată la jumătatea distanţei dintre Buzău şi Râmnicu Sărat. Ferma a ajuns să producă zeci de tone de legume.

Ferma a împlinit opt ani de existenţă şi a ajuns la o producţie anuală de peste 20 de tone de dovleci, din seminţe aduse din toate colţurile lumii. Ionel Horhocea este buzoianul care a înfiinţat cultura pe un teren moştenit de la tatăl său. 

El vinde produsele în stradă, chiar în faţa casei, şi este mulţumit că cei care tranzitează DN2 E85 se opresc să cumpere de la Bostănăria vrăjită.

Beneficiind de o locaţie foarte bună, la ieşire din Poşta Câlnău spre Râmnicu Sărat, bărbatul şi-a amenajat un stand special unde bostanii atrag curiozitatea clienţilor prin spectaculozitatea culorilor şi formelor. Responsabil cu prezentarea şi vânzarea dovlecilor este un tânăr din localitate, Cătălin Ghiţulescu.

”Avem nişte dovleci pentru supă cremă, care sunt mai consistenţi, avem un soi de dovleac pentru plăcintă, care are o pulpă mai consistentă, pentru plăcinte, şi este foarte dulce, iar aici un alt soi, tot pentru plăcintă care este mult mai consistent, cu multă carne în ei. Aceştia ajung să cântărească 7 sau 8 kilograme iar pulpă rămâne undeva la 5 kilograme”, spune Cătălin Ghiţulescu, angajat al fermei din Poşta Câlnău.

”Nu a fost un an chiar bun pentru că nu au fost ploi, dar sunt buni aşa cum sunt pentru că au dulceaţă, au ce le trebuie pentru gătit. Preţul lor este de 2 lei pe kilogram iar un dovleac are 4, până la 6 kilograme”, spune Cătălin Ghiţulescu, un angajat al fermei

În zonele în care se cultivă intens dovlecii, aceştia sunt folosiţi până şi ca recipient pentru fiert sarmale. Sunt recomandaţi bostanii cu coaja mai tare. Produsul culinar de bază este plăcinta de dovleac, coaptă la vatră, o reţetă care este transmisă din generaţie în generaţie. Astfel de plăcinte sunt preparate chiar în bucătăria amenajată lângă şoseaua europeană.

”Plăcinta cu dovleac este produsul nostru, după reţeta bunicii. Conţine doar cocă şi dovleac, deci cea mai simplă combinaţie. Este făcută însă la cuptor pe lemne. Costă zece lei, este ieftină, foarte gustoasă şi căutată”, spune Camelia, patiser al fermei Bostănăria vrăjită. 

BUZAU

Dovleacul poate fi pregătit prin fierbere, coacere sau înăbuşire, însă poate fi consumat şi în formă proaspătă: ras în salate sau ca suc stors. Poate fi folosit pentru supe, adăugat în tocană sau preparat piure, ca şi garnitură. 

Dovleacul este însă mai mult decât un produs culinar, recomandat pentru aroma sa inconfundabilă şi culoare, ci şi o sursă de sănătate. Bostanul abundă de vitamine şi nutrienţi iar consumul seminţelor sale ajută la favorizarea unui somn odihnitor pe timpul nopţii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite