VIDEO Cârnaţii de Pleşcoi vor ajunge pe masa Comisiei Europene. Guvernul vrea să-i certifice ca produs tradiţional românesc, alături de caşcavalul de Săveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei noi produse româneşti vor fi recunoscute oficial la nivelul Uniunii Europene, după cum promit oficialii din Ministerul Agriculturii, care a stabilit un calendar de acţiuni la nivelul ţării pentru înregistrarea şi recunoaşterea produselor alimentare autohtone la nivel european. Este vorba despre cârnaţii de Pleşcoi, originari din judeţul Buzău, şi caşcavalul de Săveni, judeţul Botoşani.

Cârnaţii de Pleşcoi ar putea deveni, în curând, brand european. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a prezentat la solicitarea premierului Dacian Ciolos o informare privind produsele româneşti cu potenţial pentru care sunt în curs de elaborare dosare în vederea depunerii lor la Comisia Europeană pentru înregistrare şi protecţie cu denumiri de origine sau indicaţii geografice. 

Potrivit informatiilor, este în curs de analiză, la Comisia Europeană, documentaţia pentru înregistrare a produsului "Novac afumat din Ţara Bârsei", cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP). Ministerul Agriculturii este implicat şi consiliază grupurile interesate de înregistrarea unor produse româneşti conform sistemelor de calitate europene, astfel încât să parcurgă fără probleme întreaga procedură. 

În prezent, au fost depuse la MADR, în vederea analizarii şi transmiterii către Comisia Europeană, documentaţiile pentru alte două produse româneşti: "Caşcavalul de Săveni" din judeţul Botoşani şi "Cârnaţi de Pleşcoi" din judeţul Buzău.

”Această recunoaştere europeană va însemna obţinerea certificatului IGP. În judeţul Buzău s-a delimitat această zonă georgrafică unde s-au produs cârnaţii de Pleşcoi. Mai multe firme care ne-am grupat în Asociaţia Producătorilor de cârnaţi de Pleşcoi am depus cererea pentru obţinerea acestui IGP, care limitează dreptul de fabricare a acestor cârnaţi în această zonă geografică”, a declarat Ion Ghiţă, producător de cârnaţi, din Pleşcoi.

România are, la ora actuală, trei produse recunoscute la nivel european. Guvernul a marcat, în cursul acestei luni, omologarea la nivel european a Salamului de Sibiu ca produs cu Indicaţie Geografică (IGP) şi a brânzei Telemea de Ibăneşti ca produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP), după ce, în 2011, Magiunul de prune Topoloveni fusese înregistrat ca produs cu Indicaţie Geografică Protejată.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite