Cine cultivă în România Tayberry, hibridul delicios între mure şi zmeură. „Lumea a început să audă de aceste fructe şi sună să ne întrebe dacă avem“
0
Pentru gustul lor inconfundabil, dulce-acrişor, murele sunt printre cele mai apreciate fructe de pădure. Sunt întrecute însă la capitolul aromă de zmeură, fructe care sunt însă mai mici, deci plante mai puţin productive. Calităţile celor două fructe au fost combinate, de către horticultori, obţinând un hibrid deosebit de gustos, botezat ”tayberry”.
În cele cinci decenii de la omologare, tayberry a devenit atât de populară încât a ajuns să fie cultivat de câţiva ani şi în România.
Nu este o cultură foarte răspândită, însă acolo unde sunt recoltate atrag atenţia prin fructele sale foarte gustoase, mai mari şi mai lungi decât ale zmeurei.
Tayberry este rezultatul încrucişării dintre mur (Rubus fruticosus) şi zmeur (Rubus idaeus), un hibrid lansat în anul 1979 de către cercetătorii Institutului de Cercetare pentru Horticultură din Scoţia şi numit astfel după un râu din Scoţia.
Florile apar începând cu luna mai şi sunt polenizate de insecte. Fructele sunt delicioase, cu aromă puternică şi cresc până la 4 centimetri în lungime.
De la mură a moştenit formă alungită şi faptul că miezul rămâne în fruct, atunci când sunt culese. Tayberry are fructul de formă conică şi prinde o culoare roşie-vişinie atunci când este copt, mai aproape de zmeură.

Marian Tudor, fermier din Verneşti, judeţul Buzău, este unul dintre cultivatorii români de tayberry. Potrivit cultivatorului, tayberry se coace cu câteva săptămâni înaintea zmeurei, care la rândul său se coace înaintea murelor.
”Tayberry vine de la cuvântul Tay, un pârâu din Scoţia pe lângă care creşteau aceste fructe. La gust este ca şi cum ai mânca în acelaşi timp mure şi zmeură. S-au prins foarte bine în zona noastră. Lumea a început să audă de aceste fructe pentru că ne întreabă dacă avem, ne sună şi ne spun că vor tayberry, sunt curioşi”, spune Marian Tudor, fermier.
Ca în cazul murelor şi zmeurei, fructele de tayberry conţin fibre şi antioxidanţi şi sunt ideale pentru gemuri, plăcinte şi prăjituri, siropuri sau chiar băuturi alcoolice.
Conţin, de asemenea, caroten, vitamina A şi C, luteină, fier, fosfor, mangan, potasiu, calciu şi magneziu, toate ideale pentru organismul uman.