Proprietăţile Aromatului de Buzău, planta dezvoltată recent în România: „Vorbim despre o premieră europeană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai recente realizări ale Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău este aclimatizarea şi introducerea în cultură a unei plante exotice, deosebită nu doar prin proprietăţile pe care le are, ci şi prin posibilitatea de valorificare în multiple direcţii. Este vorba despre Lophanthus Anisatus, pe care horticultorii buzoieni au botezat-o Aromat de Buzău.

Lophanthus Anisatus face parte dintr-o specie de plante perene aromatice medicinale din Asia. În ţara noastră a fost aclimatizat şi omologat la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

”Vorbim de o premieră chiar europeană, Lophanthus sau Aromat de Buzău, plantă medicinală, ornamentală şi meliferă. E mult superior faţă de ce aduceam din import pentru că are o aromă puternică. Este folosită la sucuri, ca plantă medicinală, este cunoscută şi ca plantă antidepresivă”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, de la SCDL Buzău.

Utilizată în salate şi diverse preparate culinare, Aromatul de Buzău este apreciat datorită aromei sale specifice exprimată printr-un amestec de anason şi fenicul.

Calităţile medicinale ale plantei sunt remarcabile. Este înzestrată cu numeroase proprietăţi terapeutice, antistres şi antidepresive, calmant al mucoaselor intestinale, în stimularea circulaţiei sanguine şi  sporirea imunităţii.

Aclimatizarea şi înscrierea în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură  reprezintă o premieră naţională şi europeană. Mai multe cercetări au evidenţiat că mierea de Lophanthus are proprietăţi medicinale deosebite.

”Soiul local de Lophanthus anisatus pe care am reuşit să-l aclimatizăm  se numeşte Aromat de Buzău. Este ceva nou pentru ţara noastră. Poate fi folosit la prepararea ceaiurilor, la calmarea organismului, echilibrează circulaţia sanguină”, spune cercetătorul buzoian.

image

Această plantă aduce un sprijin în plus apicultorilor şi pentru faptul că nu necesită tratamente chimice pentru combaterea bolior şi dăunatorilor, poate fi cultivat cu succes în sistem ecologic şi poate furniza nectar şi polen necontaminat cu produse de sinteză.

”Aroma sa este între cea de anason şi fenicul. Înfloreşte din iunie şi se menţine până la îngheţ. Aromatul de Buzău poate fi plantat pe terenurile din jurul exploataţiilor apicole. Avantajul este că, odată plantată, cultura de Lophanthus rezistă trei sau patru ani”, declară Bianca Zamfir, cercetător în cadrul SCDL Buzău.  

Planta poate fi utilizată în scop culinar, medicinal sau ornamental

Aromatul de Buzău poate fi cultivat în parcuri şi jardiniere ca plantă decorativă, evidenţiindu-se prin inflorescenţele sale frumos colorate în albastru violet, acoperind o perioadă lunga de înflorire, începând cu luna iunie, până la venirea îngheţului.

Potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, Lophanthus-ul poate fi cultivat pe tot teritoriul României. Se recomandă efectuarea a două prăşile mecanice şi una-două prăşile manuale, în funcţie de starea fizică a terenului şi gradul de îmburuienare al acestuia.

Lucrările de îngrijire sunt cele comune, specifice tuturor legumelor, planta nu are cerinţe tehnologice deosebite, nici pretenţii ridicate faţă de sol. 

Lophanthus, planta care aduce echilibru în organism

Lophanthus-ul are o puternică acţiune antidepresivă, efect carminativ, decongestiv, în particular decongestiv limfatic, diaforetic, tonic nervin şi cardiotonic, acţiune analgezică şi antispastică.

Planta poate fi folosită cu succes în tratarea unei game largi de afecţiuni respiratorii. 

Lophanthus acţionează benefic, datorită acţiunii cardiotonice, în tahicardie, palpitaţii, aritmie, chiar în cardiopatie ischemică. 

Este indicată în amigdalită, în bronşită, faringită, răceală, rinită alergică, în caz de tuse şi sinuzită. De asemenea este utilă ca adjuvant pentru îmbunătăţirea proceselor digestive, în cazurile de hiposecreţie gastrică şi în atonia gastrică.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite