Peste 80 de primari din Buzău pornesc cu avantaj în campania electorală care începe la miezul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 81 de primari din judeţul Buzău intră de la miezul nopţii în campanie pentru obţinerea unui nou mandat. Au ieşit definitiv din lupta electorală edilii din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, dar şi primii gospodari din comunele Mărăcineni, Năeni, scoşi pe tuşă de justiţie sau prin decizie proprie, cum este cazul primarului  din Padina.

Un număr de 81 de primari, dintre cei 87 câţi sunt în judeţul Buzău, vor face campanie electorală de pe poziţiile pe care le ocupă în administraţia publică. 

Nu vor mai avea emoţii primarul Constantin Boşcodeală, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie, primarii Constantin Dumitru, din Mărăcineni, şi Marian Apostol, de la Năeni, pentru că au încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, pe timpul exercitării mandatului de primar. 

Alţi doi primari au renunţat de bunăvoie să mai candideze. Este vorba despre primul gospodar din comuna Padina, Costică Başturea, şi edilul municipiului Râmnicu Sărat, care după două mandate în fruntea oraşului a hotărât să-i dea şansa viceprimarului Sorin Cârjan. Viorel Holban a anunţat că vrea să candideze la alegerile parlamentare din toamnă.

Primarul din Gherăseni, Stroe Sava, are o situaţie aparte. El va candida pentru un nou mandat, însă o va face de pe aceeaşi poziţie cu ceilalţi candidaţi, întrucât a fost suspendat zilele trecute prin ordin al Prefectului. A fost revocat după ce şi-a depus candidatura pentru un nou mandat din partea altei formaţiuni politice decât cea pe care o reprezenta până în momentul respectiv.

Stroe Sava a fost ales primar pe 10 iunie 2012 pe listale Partidului Democrat Liberal, însă el a migrat către PSD ca beneficiar al „ordonanţei Dragnea”, partid care nu a mai dorit să meargă pe mâna lui la scrutinul din 5 iunie 2016. Astfel că Stroe Sava a decis să intre în cursă ca membru PNL, fapt care l-a făcut să intre în conflict cu prevederile legale în materie de migraţie politică.

Mai sunt câteva ore până la debutul celei mai atipice campanii electorale din ultimii 26 de ani. Din cauza bugetelor mici de campanie, impuse de noua lege, candidaţii vor fi obligaţi, în următoarea lună, să renunţe la o mulţime de materiale electorale, care altădată ar fi umplut pereţii blocurilor sau stâlpii de electricitate. 

Mesh-urile electorale de mărimea unui bloc, banner-ele montate între stâlpi sau găleţile cu siglele partidelor vor fi înlocuite cu afişe de mici dimensiuni, broşuri şi publicitate online, în presa scrisă sau televiziuni. O altă noutate este aceea că primarul va fi ales într-un singur tur.

Teoretic, unele afişe electorale, bannere şi mesh-uri ale candidaţilor ar trebui să dispară de pe clădiri odată cu începerea campaniei electorale. Cine foloseste alte mijloace, cum ar fi găleţi, umbrele, pungi cu alimente sau chiar bani daţi direct alegătorilor, riscă închisoarea pentru dare de mită.

Joi, ministrul de interne, Petre Tobă, a convocat o videoconferinţă cu prefecţii. Pregătirile pentru alegerile locale sunt în toi în judeţul Buzău. Instituţia Prefectului spune că se încadrează în graficul stabilit de Guvern. Chiar şi problema pazei secţiilor de votare, ridicată de mai mulţi prefecţi din ţară la videoconferinţa de astăzi, a fost deja pusă la punct.

Prin licitaţie publică, a fost desemnată şi firma care va tipări buletinele de vot. Este vorba de o societate din Galaţi, care s-a prezentat la licitaţie cu o ofertă foarte avantajoasă pentru autorităţi.

La alegerile locale din 5 iunie, primarii de municipii, oraşe şi comune vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, iar preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean vor fi aleşi indirect, prin votul consilierilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite