Pagina de Facebook care ajută sute de români înfiaţi în străinătate să-şi cunoască părinţii naturali. Cinci dintre mesaje sunt adresate unor buzoieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de tineri români care au fost adoptaţi de străini, în deceniul care a urmat Revoluţiei, şi-au găsit părinţii naturali cu ajutorul unei buzoience care deţine de doi ani o pagină de Facebook specială. Pe contul ”Copiii niciodată uitaţi ai României“ sunt mesaje şi din partea unor tineri care au fost adoptaţi din Buzău, la începutul anilor '90.

După Revoluţie, zeci dacă nu sute sute de copii din Buzău au fost încredinţaţi spre adopţie unor familii din străinătate. Acum au peste 20 de ani şi sunt cetăţeni ai unor state din Occident. Nu le lipseşte nimic, material, însă de când şi-au decoperit originea, mulţi dintre ei au un gol în suflet, pe care mărturisec că l-ar umple numai după găsirea părinţilor biologici, ai fraţilor sau surorilor din România.

Lor le-a întins o mână de ajutor buzoianca Ileana Cunniffe Băiescu, care de doi ani administrează o pagină de Facebook creată special pentru tinerii plecaţi din România în familii adoptive de peste graniţă care vor să îşi găsească rudele din ţară.  

Ileana s-a născut în urmă cu 38 de ani la Scutelnici, într-o familie cu zece copii, şi s-a stabilit în Irlanda în urmă cu două decenii, la familia adoptivă a unuia dintre fraţi. Din cauza lispurilor materiale, părinţii ei au fost de acord cu adopţia mai multora dintre copii, aceştia ajungând separat în mai multe familii din străinătate.

Ileana a plecat în lumea largă cu amintirea mamei, a tatălui şi a celorlalţi fraţi adânc imprimată în suflet. Măcinată de dor, Ileana a început să-şi caute fraţii răspândiţi în lume, iar în urmă cu aproape doi ani a creat pagina de Facebook intitulată ”The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitaţi ai României“, cu ajutorul căreia sute de copiii care nu şi-au cunoscut niciodată familiile biologice au reuşit de atunci să îşi găsească părinţii sau fraţii.

”La început, câţiva tineri mi-au cerut ajutorul iar printre ei a fost şi o tânără adoptată din Râmnicu Sărat. Norocul a făcut că am găsit familia ei a doua zi pe Facebook. De atunci, am primit din ce în ce mai multe solicitări. Până în prezent, au fost peste 500 de solicitări, fie din partea copiilor adoptaţi, fie din partea rudelor sau famiilor care au dat spre adopţie. 300 dintre aceste cazuri vizează copii care îşi caută ei familiile, jumătate din ele sunt aproape rezolvate, iar alte 200 de cazuri sunt ale părinţilor care îşi caută copiii daţi spre adopţie, dar acestea sunt foarte greu de rezolvat. Al 69-lea caz rezolvat a fost chiar al fratelui meu, care locuia la o oră distanţă de sora din Manchester, iar eu credeam că este în America”, a declarat Ileana Cunniffe Băiescu.

Tineri din Buzău, adoptaţi în străinătate, îşi caută părinţii naturali

Pagina de Facebook a buzoiencei conţine cinci mesaje din partea unor tineri care au fost înfiaţi din Buzău, la începutul anilor '90, şi care vor să îşi găsească părinţii naturali.

Cel mai vechi dintre mesajele publicate pe pagina ”The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitaţi ai României“ îi aparţine Monicăi Rădulescu, o tânără stabilită în Statele Unite ale Americii. Monica s-a născut pe 17 ianuarie şi a fost adoptată de la Orfelinatul Nr.2, Stradă Bucegi, Buzău. În urmă cu doi ani, şi-a găsit sora biologică, şi ea adoptată în Statele Unite. Cele două tinere şi familiile lor adoptive speră să găsească şi restul familiei române. 

image

Pe mama lor o cheamă Luminiţa Rădulescu iar în momentul adopţiei, locuia pe Strada Câlnău, din municipiul Buzău. ”Recent, am fost la această adresă, însă Luminiţa nu mai locuieşte aici. Există informaţii că s-ar fi mutat peste apă. Dacă cineva din Buzău are mai multe informaţii, vă rugăm să ne contactaţi. Orice ajutor şi suport în găsirea familiei Monicăi este foarte apreciat”, spune Ileana Cunniffe Băiescu.

image

Aşa Grancea (foto sus) este numele altei buzoience care lansează un strigăt de ajutor, de peste oceanul Atlantic, din Tennessee, SUA, în vederea găsirii familiei biologice. ”Numele meu este Aşa şi încerc să îmi găsesc părinţii biologici. Numele primit la naştere este Aşa Grancea, iar părinţii mei adoptivi mi-au spus că m-am născut în Buzău. La momentul adopţiei, aveam 18 luni şi sunt născută pe 6 iulie 1993. Vreau să aflu dacă mai am fraţi sau surori şi cât mai multe date despre locul din care provin. Acesta este visul vieţii mele!”, scrie tânăra adoptată în Statele Unite, în mesajul postat pe pagina de Facebook ”The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitaţi ai României“.

image

Un alt caz semnalat de pagina de Facebook dedicată tinerilor adoptaţi în străinătate este al buzoiencei Mihaela Elena (foto sus), născută pe data de 3 mai 1990. Stabilită în Florida, Mihaela nu cunoaşte numele de familie al mamei sale biologice şi nici alte informaţii suplimentare. ”Sperăm că cu data de naştere, alături de fotografiile publicate aici, o vor putea ajuta să primească indicii în legătură cu familia sa biologică”, spune Ileana, administratorul paginii de Facebook.

image

Tot din Statele Unite ale Americii au solicitat sprijinul buzoiencei Ileana Cunnife Băiescu surorile Liliana şi Florina Ghiţă (foto sus). ”Eu m-am născut pe 16 martie 1996, iar sora mea, Florina, s-a născut pe 27 februarie 1995. Numele mamei noastre este Maria Ghiţă şi al tatălui este Dinu Florin. Ne-am născut în Buzău şi am fost adoptate în Michigan, SUA. Am dori foarte mult să ne găsim familiile originare din Buzău. Ar însemna atât de mult pentru amândouă!”, scrie Liliana Ghiţă, pe Facebook.

image

Cel de-al cincilea caz semnalat pe pagina ”The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitaţi ai României“ o are în prim plan pe Nadia Durac (foto sus), adoptată în Spania. ”M-am născut în Buzău pe 27 noiembrie 1998 şi mai târziu am fost adoptată în Madrid, Spania. O caut pe mama mea, Durac Marieta, născută pe 5 aprilie 1978. Mi-ar plăcea foarte mult să-mi găsesc familia şi rudele. Sper, de asemenea, să găsesc şi asistenţii de la orfelinat care au avut grijă de mine atunci. Apreciez orice ajutor şi sprijin în căutările mele. Vă mulţumesc anticipat, vă urez un Crăciun minunat!”, scrie Nadia pe pagina de Facebook.

Aproape toţi tinerii care îşi descoperă familiile îşi pun problema dacă acestea vor să îi revadă, pentru că le este teamă că, după ce au fost abandonaţi o dată, să nu fie respinşi din nou. Au fost şi câteva cazuri în care mamele nu au vrut să îşi revadă copiii înstrăinaţi, de teamă că îşi vor destrăma actualele familii care nu ştiu nimic despre existenţa unui copil dat spre adopţie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite