Originile expresiei „Mare baştan“. Cum a ajuns să-i fie împrumutat sensul peiorativ numelui unei legende a Armatei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Salarii de baştani, ţinute la secret“ şi „Dac-ar lua cât pierd ei, mulţi ar fi baştani“ sunt titluri de presă în care cuvântul „baştan“ are sens de om bogat, influent, dar peiorativ. Astfel este definit şi de către Dicţionarul de Argou, din 2007. Până şi liderii interlopilor sunt numiţi baştani. Despre originea cuvântului există păreri conform cărora ar avea la bază o confuzie între un cuvânt turcesc şi numele unui ofiţer renumit.

Despre baştani se vorbeşte de peste cinci decenii încoace. La început, acest cuvânt era un jargon al militarilor din Armata Română pe care îl atribuiau luptătorilor din trupele speciale, paraşutişti care se infiltrau în unităţi din toată ţara pentru a le vâna vulnerabilităţile. 

Părintele acestei categorii de militari de elită a fost Grigore Baştan, primul general de paraşutişti. Multe contingente de soldaţi aflate sub comanda acestuia, dar şi după dispariţia sa, au purtat renumele de ”baştani”, după comandantul lor, nume legendar în Armata Română.

Generalul Grigore Baştan a rămas în istoria militară prin multe realizări: a inventat paraşuta militară românească BG7M, a efectuat un salt de la 10.000 de metri înălţime cu paraşută militară, record neîntrecut până astăzi, şi a sărit din avion cu fiul în braţe. ”Vestea că vin paraşutiştii, vin baştanii cum erau supranumiţi, speria pe orice comandant, pentru că ajunseseră un etalon al armatei”, spune Marius Baştan, fiul generalului.

Dacă până în anii ’90, aşa erau supranumiţi paraşutiştii din trupele speciale ale Armatei care intrau pe furiş în unităţi, cu scopul de a verifica vigilenţa pazei, după Revoluţie, sensul cuvântului a fost deturnat. Când auzi astăzi despre baştani, gândul îţi fuge imediat la barosani, ştabi, mahări. În zilele noastre s-a ajuns ca până şi liderilor din ţigănie să li se spună baştani. 

”Foarte cunoscut până în 1989, în jargon şi în argou, termenul de baştan s-a consacrat în armată, în rândul militarilor în termen, fiind moştenit în bagajul de termeni specifici de generaţie după generaţie de soldaţi, alături de termene ca hai libi, adică hai eliberare, AMR, adică au mai rămas, cu referire la numărarea zilelor rămase până la eliberare, diribau, adică arma de geniu sau sarcinile unde se muncea cu lopata în mână şi altele asemenea. Astfel, până la pervertirea sensului de către presă, baştan avea un sens pozitiv, fiind atribuit de obicei unor indivizi care dobândiseră, pe merit, o poziţie ierarhică superioarăşi care erau apreciaţi şi respectaţi pentru merite şi calităţi deosebite.” Petre Irimuş, publicist 

Cel mai probabil, crede urmaşul lui Grigore Baştan, cuvântul ”baştan” cu sensul viciat, cel de barosan, a fost cândva ”başkan”, un cuvânt de origine turcică, atribuit unei persoane de rang înalt. Un prim indiciu ar fi acela că, în Republica Moldova, titlul de Başkan îl deţine guvernatorul Regiunii Autonome Găgăuzia.

Potrivit wordsense.eu, cuvântul este format din rădăcina”baş” care înseamnă “cap” în turcă şi titlul Kan care este de provenienţă mongolă dar adoptat pe scară largă.  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite