O mănăstire din Buzău, veche de peste trei secole, în pericol de dispariţie din cauza alunecărilor de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ratesti

Alunecările de teren ameninţă să înghită o veche mănăstire din judeţul Buzău. Dealul pe care se află lăcaşul a început să se deplaseze iar din cauza fisurilor apărute în pereţii clădirilor a fost necesară evacuarea măicuţelor. Mănăstirea urma să intre într-un amplu proces de restaurare, cu bani europeni, însă lucrările trebuie amânate din cauza instabilităţii terenului.

Ploile din ultima perioadă au provocat masive alunecări de teren pe dealul din satul Răteşti. Pereţii mai multor chilii dar şi ai bisericii din incinta mănăstirii au crăpat şi pot oricând să se prăbuşească. 

Cea mai afectată este clădirea principală, Stăreţia, care este aproape ruptă în două. Cele 40 de măicuţe, multe dintre ele cu vârste de peste 70 de ani, au fost mutate temporar la aşezământul de batrâni al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, construit în vecinătate.

În toamna anului 2013, mănăstirea obţinuse în urma unor studii o finanţare europeană nerambursabilă de 3 milioane de euro pentru consolidare şi restaurare, fiind primul aşezământ de cult din România care urma să fie reparat cu bani europeni. Lucrările vor fi însă amânate, până la găsirea unei soluţii de stabilizare a terenului.

Reprezentanţii Direcţiei de Cultură Buzău spun că ar fi un risc uriaş să se înceapă lucrările la Mănăstirea Răteşti prin programul european, întrucât dacă alunecările vor afecta în continuare clădirile cei de la Bruxelles vor cere banii înapoi.

”Orice lucrare de restaurare e zadarnică iar finanţarea europeană ar fi irosită. Nu pot începe lucrările, până când dealul nu va fi stabilizat. Un proiectant, un inginer de rezistenţă şi un geolog au fost sâmbătă la Răteşti pentru a începe expertizele iar în urma deliberării vor fi stabilite soluţiile tehnice. Va fi nevoie de un ajutor din rezerva statului, pentru a salva finanţarea europeană, de care depinde păstrarea în timp a mănăstirii. Este posibil ca lucrările de restaurare să se deruleze în paralel cu cele de consolidare a terenului”, a declarat Cristi Căţoi, directorul Direcţiei de Cultură Buzău.

Contractul de finanţare europeană pentru restaurarea complexului monahal de la Răteşti a fost semnat în toamna anului 2013. Proiectul se va derula pe o perioadă de 20 de luni, lucrările urmând să fie realizate, în proporţie de 98%, cu fonduri europene, restul de 2% fiind asigurat de Consiliul Judeţean Buzău.

Banii vor fi utilizaţi atât pentru biserică, clopotniţă şi chiliile maicilor, cât şi pentru lucrări de accesibilitate în zonă. „Pe lângă restaurarea ansamblului arhitectonic, se vor investi bani şi în lucrări de accesibilitate. Se va avea în vedere asigurarea unor condiţii bune pentru turişti constând în locuri de parcare, centre de informare turistice cu o logistică modernă”, a declarat Luminiţa Mihailov, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est.  

Mănăstirea Răteşti, important monument istoric, este atestată documentar în secolul al XVII-lea.  La sfârşitul secolului al XVI-lea era doar un schit de călugări, având o biserică mică de lemn, închinată Sfintei Treimi.

Citeşte şi:

VIDEO FOTO Mănăstirea Răteşti, din judeţul Buzău, afectată de alunecările de teren. Zeci de măicuţe au fost evacuate

VIDEO Gospodării inundate şi copaci căzuţi peste maşini, în judeţul Buzău

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite