Lista completă a aditivilor toxici pentru organism. În ce alimente se găsesc cele mai periculoase E-uri din comerţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii ne recomandă să citim cu atenţie etichetele  Sursa medinfotim-a-2015.wikia.com
Specialiştii ne recomandă să citim cu atenţie etichetele  Sursa medinfotim-a-2015.wikia.com

Organismul uman este bombardat zilnic de un inamic pe cât de viclean, pe atât de greu de identificat. Este vorba despre aditivii alimentari, cunoscuţi sub denumirea generică de „E“-uri, conţinuţi, aproape fără excepţie, de alimentele din comerţ.

Rolul aditivilor în industria alimentară este acela de a conserva, de a pigmenta, de a îmbunătăţi forma produsului şi mai ales de a da aromă în mod artificial, făcându-l atrăgător şi vandabil, dar şi rezistent în timp. Este găselniţa producătorilor din alimentaţie de a-şi eficientiza afacerile. 

Din punctul de vedere al producătorilor, pigmenţii artificiali au o mai mare putere de colorare, decât cei naturali precum carotenul, xantofila şi clorofila, şi relativ mai ieftini, mai uşor de conservat şi de întrebuinţat.

Potrivit specialiştilor nutriţionişti, E-urile sunt substanţe chimice de sinteză şi, întrucât nu se găsesc în mod natural, nu ar trebui să facă parte din alimentaţia umană. Aditivii sunt dăunători organismului, deoarece nu sunt recunoscuţi şi acceptaţi de către corpul uman, explică medicii. Altfel spus, o substanţă străină care este ingerată mult timp nu are cum să nu producă efecte secundare.

: ”substanţe care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, în scopul ameliorării calităţii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare” (Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.975/1999), sau ”orice substanţă care nu este consumată ca aliment în sine şi nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă şi care se adaugă intenţionat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului şi stocării unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel caracteristicile alimentelor la care se adaugă” (Codex Alimentarius FAO-WHO).

* Dulciurile conţin numeroase E-uri pentru arome şi conservare  Sursa blog.authenticfoods.com

image

Consumul îndelungat de aditivi sintetici generează în organismul uman un adevărat bombardament chimic asupra organelor interne, afectând sistemul imunitar, acesta ajungând să producă anticorpi peste măsură, folosindu-i chiar împotriva organismului uman, precum şi o serie de tumori maligne şi benigne. 

”Spectrul posibilelor efecte negative este foarte larg. E-urile pot să afecteze sistemul imunitar, pot să afecteze formula leucocitară, poate să acţioneze asupra colonului şi poate să dea ulceraţii, inflamaţii, pot să acţioneze asupra oaselor, pot să acţioneze asupra sistemului nervos central. Fiecae E în parte are o anumită acţiune”, spune medicul buzoian Angela Mazdrag. 

Problemele de sănătate pot fi deosebit de grave, în cazul în care abuzăm în consumul de alimente cu E-uri. Pot conţine E-uri unele tipuri de pâine aşa-zis integrală, care sunt fabricate din făină înnegrită cu E-uri din familia caramelurilor. De asemenea, în cazul unor paste făinoase, oul a fost înlocuit cu un E – 102. Consumul prelungit de astfel de aditivi afectează ficatul, pancreasul şi stomacul, însă pot provoca şi tumori tiroidiene.

În băuturile răcoritoare întâlnim, de exemplu, dioxid de carbon, caramel, aspartam, acid citric şi acid fosforic alimentar, benzoat de sodiu şi cafeină. E - 211, adică benzoatul de sodiu, este folosit ca antiseptic, conservant alimentar şi pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă.

Răcoritoarele cu aromă de citrice conţin o cantitate mare de benzoat de sodiu, până la 25 mg/250 ml. Specialiştii spun că acesta provoacă urticarie şi agravează astmul.

De asemenea, E - 330, acidul citric, produce cel puţin afecţiuni ale cavităţii bucale. Se găseşte în cele mai multe sucuri, în muştar, în conservele de ciuperci. E - 338, acid fosforic, folosit şi în preparatele din brânză, produce tulburări digestive, precum indigestie, vomă sau colici abdominale. 

E - 951, aspartamul, este un îndulcitor sintetic foarte utilizat şi poate fi sursa a zeci de boli. Este prezent în guma de mestecat, în produsele zaharoase, în băuturile răcoritoare. Prin consum îndelungat, iraţional, poate favoriza gripă, boli de plămâni, infecţii urinare şi intestinale. Lipsa de calciu apare şi ea în timp. Alte efecte nocive asupra sănătăţii sunt: cefalee, insomnie, tulburări de vedere, auz şi memorie, oboseală şi palpitaţii.

În compoziţia biscuiţilor se află pe lângă făină de grâu, zahăr, zahăr invertit, grăsimi vegetale hidrogenate, amidon, sare şi agenţi de afânare, precum E - 503, E - 500, E - 450, emulsificator (E - 322), metabisulfit de sodiu (E - 223) şi colorant (E - 110). Specialiştii spun că aditivul E 503, carbonat de amoniu, este iritant pentru mucoase, iar E - 450, difosfaţi, în cantităţi mari afectează raportul calciu/fosfor. 

* Medicii ne recomandă să citim etichetele cu atenţie Sursa articles.chicagotribune.com

image

În carnea de hamburgeri, în cartofii deshidrataţi, în fructele confiate, în prăjituri, în bere, în vin, în oţetul de vin, precum şi în unele sucuri, se poate găsi E - 223, metabisulfit de sodiu, care se află în categoria aditivilor periculoşi pentru sănătate, care provoacă alergii, afecţiuni intestinale sau atac de astm.

Aditivul E - 320, butil-hidroxi-anisol BHA, este un conservant găsit în cartofi deshidrataţi, în uleiurile vegetale, în margarină, în supele concentrate, în sosuri, în guma de mestecat, în arahide. Medicii spun că în cantităţi mari ajunse în organism, creşte nivelul de colesterol, poate provoca reacţii alergice şi hiperactivitate.

”Sunt unele foarte toxice şi unele mai puţin toxice. Unele potenţiatoare sunt pentru gust, dar cele mai multe dintre E-urile periculoase sunt cele cu rol de conservant, pentru a menţine alimentul respectiv cât mai nedegradabil. Singurul lucru pe care putem să îl facem pentru a contracara efectul nociv al aditivilor este să citim etichetele produsului şi să ştim care sunt periculoase şi care nu. Ciclamatul de sodiu de exemplu este foarte toxic, dar lista este mult mai lungă”, declară medicul Angela Mazdrag.

În listele internaţionale (ca şi în cea naţională), aditivii sunt clasificaţi în 25 de categorii şi numerotaţi specific:

* coloranţi - pentru a schimba culoarea sau a da culoare; E100-E182

* conservanţi- substanţe care prelungesc artificial perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea lor împotriva alterării produse de microorganisme; E200-E297

* antioxidanţi - substanţe care prelungesc forţat perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidării (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii); E300-E390

* emulgatori - asigură un amestec omogen între apa şi grăsimile alimentare; E400-E496

* săruri de topire E400-E496

* agenţi de îngroşare- substanţe care au capacitatea de a mări vâscozitatea produselor alimentare; E400-E496

* agenţi de gelifiere (gelifianţi)- substanţe care permit şi care ajută la formarea gelurilor; E400-E496

* stabilizatori- substanţe care fac posibilă menţinerea proprietăţilor fizico-chimice ale alimentelor, menţinând omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; E400-E496

* agenţi de gust (aromatizanţi) - se împart în trei categorii:

   a) substanţe aromate naturale - se obţin prin procese fizice enzimatice sau microbiologice din materii prime    de origine vegetală sau animală;

   b) substanţe identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compoziţiei cu aromele naturale,      

   componentele fiind obţinute prin sinteză;

   c) substanţe artificiale - se obţin prin sinteză, având structura şi compoziţia diferite de cele naturale; E600-  

   E640

* acidifianţi - substanţe care cresc aciditatea alimentelor, imprimîndu-le un gust acru; E300-E390

* agenţi antiaglomeranţi - E500-E580

* amidon modificat - E1400-E1450

* edulcoranţi (îndulcitori) - substanţe (altele decât zahărul) care se utilizează pentru a da gust dulce alimentelor; E900-E999

* substanţe de afânare (afânatori) - substanţe care contribuie la creşterea volumului alimentelor fără a modifica valoarea energetică; E400-E496

* antispumanţi- se folosesc pentru reducerea şi prevenirea spumei; E500-E580

* agenţi de suprafaţă (surfactanţi) -E900-E999

* agenţi de albire (înălbitori) - E1500-1520

* agenţi de întărire- E500-E580

* umectanţi - E1200-E1202 / E1400-E1450 / E1500-E1520

* enzime chimice de sinteză E1100-E1105

buzau
Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite