FOTO VIDEO Boboteaza a adunat buzoienii la podul Mărăcineni. Crucea din lemn, prinsă de doi tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii s-au luptat din răsputeri să prindă crucea din lemn                                             FOTO: Iulian Bunilă
Tinerii s-au luptat din răsputeri să prindă crucea din lemn                                             FOTO: Iulian Bunilă

Peste o mie de buzoieni au participat astăzi la botezul râului Buzău, singura apă curgătoare sfântă din ţară. Momentul de maxim interes a fost cel în care a fost aruncată crucea în apele râului. Şase tineri au sărit după obiectul sfânt însă doar doi au avut norocul să o prindă. Tradiţia spune că cel care reuşeşte să-i înapoieze crucea preotului este binecuvântat de Dumnezeu şi păzit de rele tot anul.

În credinţa populară, se spune că atunci când preotul aruncă crucea în apă e bine să o prinzi, răsplata va veni neîntârziat de la Dumnezeu, care te va ocroti şi îţi va veghea zilele. 

În buna tradiţie, şi la râul Buzău a fost bătaie pe cruce. 

Cu o jumătate de oră înainte de momentul aruncării crucii, tinerii, cinci la număr, s-au dezbrăcat ca să se adapteze mai bine temperaturii. 

Impactul cu apa rece ca gheaţa nu i-a împiedicat să se lupte din răsputeri ca să o prindă şi apoi să o aducă la mal. Octavian Lazăr (26 de ani) şi Cosmin Podaru (21 de ani) sunt cei doi tineri care au prins crucea.

La slujba de sfinţire a apelor râului Buzău, lângă podul de la Mărăcineni, au venit astăzi peste o mie de persoane. Credincioşii au ascultat cuvintele preoţilor, după care s-au aşezat la rând ca să primească agheazma mare împărţită dintr-o cisternă de cinci tone. 

Este cunoscut că apa sfinţită la Bobotează are puteri tămăduitoare. Băută dimineaţa pe stomacul gol, după rugăciune, agheazma te vindecă de boli, te păzeşte de oameni răi iar „de-ţi stropeşti casa nu vei fi călcat de hoţi”.

Râul Buzău este singura apă curgătoare sfântă prin sacrificarea în anul 372 a lui Sava Gotul, un credincios ale cărui minuni i-a speriat pe năvălitorii goţi. Slujbele de sfinţire la malul râului Buzău au început în urmă cu zece ani. Procesiunea s-a mutat din 2005 aproape de podul Mărăcineni, care s-a rupt în urma unei viituri. De atunci, sfinţirea apelor are şi rolul de a linişti râul pentru a nu mai produce pagube. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite