Documente originale, care au aparţinut generalului Berthelot, au fost donate Muzeului Judeţean Buzău

Documente originale, care au aparţinut generalului Berthelot, au fost donate Muzeului Judeţean Buzău

Generalul Henri Berthelot

Scriitorul francez Francis Berthelot, nepotul generalului Henri Berthelot, şeful Misiunii franceze în România în timpul Primului Război Mondial, a donat, duminică, Muzeului Judeţean Buzău mai multe file originale din jurnalul marelui om de arme.

Ştiri pe aceeaşi temă


Francis Berthelot a participat duminică la Buzău la simpozionul cu tema ”Aportul misiunii militare franceze în realizarea Marii Uniri”, organizat de Muzeul judeţean în colaborare cu Centrul Cultural Francofon Buzău, Divizia 2 Infanterie Getica şi Fundaţia Mareşal Alexandru Averescu.

Francis Berthelot a prezentat în premieră mai multe file de manuscris ”redactate cu maşina sa de scris cumpărată din America în timpul misiunii sale militare”, precum fotografii inedite de pe frontul din Moldova.

”Generalul era foarte interesat de dotarea armatei române, de îngrijirea soldaţilor români şi a tratării răniţilor în spitale, dar el când era bolnav refuza să meargă la medic”, a declarat Francis Berthelot.

La simpozionul de dicat Marii Uniri au participat comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, general-maior Lucian Foca, academicianul Şerban Papacostea, prof. univ. Petre Otu, director adjunct al Institutului pentru Studii Politice, Apărare şi Istorie Militară, Dan Solcanu, profesor în cadrul Colegiului Naţional B.P. Hasdeu Buzău.

citeste totul despre: