Cum se prepară un delicios ghiveci din bame, păstăile exotice puţin „exploatate“ în bucătăria românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bamele sunt legume mai puţin cunoscute de români, pentru că sunt puţini cei care au avut ocazia să guste, măcar o dată, mâncarea făcută din aceste păstăi. Au un gust aparte, deşi unii spun că seamănă cu cu fasolea verde sau sparanghelul, însă dacă mâncarea de bame nu este preparată corect, are o textură mucilaginoasă.

Ce ştim despre bame?

Numele de bamă provine din arabul bāmyah care stă la originea numelor plantei în Orientul Mijlociu, Balcani, Iran, Grecia, nordul Africii şi Rusia. În Siria, Egipt, Grecia, Iran, Iraq, Iordania, Liban, Turcia şi Yemen bamele sunt folosite mai ales pentru prepararea unor supe groase cu alte legume şi cu carne. 

De asemenea, este folosită în bucătăriile indiană, braziliană şi caraibeană. Bama este cunoscută în America sub numele de okra, cuvânt de origine africană. 

Bama este o plantă anuală, cu fructe comestibile, din familia Malvaceelor , din care fac parte şi bumbacul, arborele de cacao şi hibiscul. 

image

Creşte până la doi metri înălţime. Frunzele au 10–20 centimetri lungime şi sunt late, palmate, având 5–7 lobi. Florile au un diametru de 4–8 centimetri, cu cinci petale gălbui, adesea cu o pată roşie la baza fiecărei petale.

Fructul este o capsulă verde şi păroasă, sub forma unei păstăi verzi, cu lungimea de 8–20 centimetri şi conţine numeroase seminţe. Fructele sunt culese necoapte şi mâncate ca legume.

Bamele sunt bogate în fibre, sărace în proteine şi carbohidraţi. Conţin vitaminele A, B şi C, betacaroten, potasiu, calciu şi magneziu.

Cum se prepară mâncarea de bame

În pieţele din România, acolo unde se găsesc, bamele sunt vândute la preţul de 4 - 5 lei pentru 100 de bucăţi. De menţionat că pentru prepararea a patru porţii sunt necesare aproximativ 300 de păstăi, acestea cântărind aproximativ 1 kg.

image

Ingrediente pentru 4 porţii:

Înainte de preparare, bamele trebuie curăţate prin separarea pălărioarelor din dreptul codiţei, cu un cuţit. ”Pentru a nu avea consistenţa mucilaginoasă, bamele trebuie opărite înainte să fie puse la prăjit. Astfel, se pune la fiert o cantitate de aproximativ 1,5 l de apă, în care se adaugă o linguriţă de sare. După ce dă în clocot, se adaugă o ceşcuţă de oţet şi bamele care trebuie lăsate la foc numai două, trei minute, până când îşi schimbă culoarea şi se înmoaie”, explică Florica Răduţă, gospodină din Buzău.
image

Ulterior, bamele se pun în strecurătoare şi trebuie trecute printr-un jet de apă rece. În paralel, într-o  tigaie se încălzeşte uleiul şi se sotează ceapa cu puţină sare. Ulterior se adaugă şi celelalte ingrediente. ”Mai întâi se pune ceapa la călit, apoi trebuie puse roşiile decojite şi tocate, vinetele, la fel, cojite şi tăiate în cubuleţe mici. După ce se înmoaie legumele, se adaugă peste ele o cană cu apă, delicat după gust şi bamele scurse între timp”, spune Florica Răduţă. 

Mâncarea se lasă la fiert cam 20, cel mult 30 de minute, la foc potrivit. Se potriveşte gustul cu sare şi usturoi iar mâncarea se serveşte cu mărar tocat deasupra. Porţia poate fi completată cu bucăţi de carne prăjită, de pui sau porc.

image

Ce indicaţii au bamele

Potrivit specialiştilor, bamele ajută la reglarea tranzitului intestinal şi detoxifierea colonului, având o cantitate considerabilă de fibre la 100 de grame de legume. În afară de fibre, bamele conţin un compus mucilaginos, care este o fibră solubilă, ce ajută tranzitul intestinal. 

Bamele conţin, de asemenea, un procent ridicat de apă, care favorizează alături de conţinutul în fibre tranzitul intestinal şi diureza.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite