Colaborare franco-română în atragerea tinerilor pentru a învăţa o meserie în domeniul viticol
0Avem vii şi vin, dar n-avem forţă de muncă pentru că tinerii pleacă din ţară şi rămân cei care nu mai vor să muncească. Sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă şi sectorul viticol din România. Tocmai pentru a găsi soluţii viabile la aceste probleme, dar şi pentru a-i determina pe tineri să înveţe o meserie în domeniul viticol, autorităţile buzoiene au organizat o întâlnire cu o delegaţie franceză, formată din specialişti în domeniu.
Deşi avem locuri în România parcă desprinse din poveşti, cu domenii viticole care ar putea să fie scena unor filme hollywoodiene şi vinuri excelente, n-avem fortă de muncă.
Criza de forţă de muncă este una dintre problemele cele mai grave cu care se confruntă în prezent şi viticultorii din judeţul Buzău. În localitatea Breaza există mari suprafeţe cultivate cu viţă de vie, dar nu exista meseriaşi. Autorităţile locale au dorit să înfiinţeze clase în domeniul vini-viticol, însă fără niciun rezultat.
Găsirea unor soluţii viabile în atragerea tinerilor pentru a învăţa o meserie în domeniul viticol a fost si scopul unei întâlniri organizate astăzi la Buzău cu specialişti francezi în domeniu. La eveniment au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Buzău, primari din zone viticole, precum şi delegaţi francezi.
”Se pune problema punerii bazelor unui învăţământ care să pregătească specialişti în acest domeniu aşa cum s-a întâmplat în Franţa. Cred că cu această ocazie vom reuşi să facem cunoscut judeţul atât la nivel naţional cât şi internaţional. De asemenea cred că sunt primii paşi importanţi să sensibilizăm factorii decidenţi să aibă mai multă aplicare spre acest învăţământ profesional dual”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Ţara noastră este una dintre puterile viticole mondiale, cu o tradiţie de cel puţin 2.000 de ani în cultivarea viţei de vie. Vinurile românesti primesc medalii după medalii la concursurile internaţionale, iar preţurile lor sunt mai mult decât accesibile.
În anii trecuţi, România se află pe locul 6 în Europa ca producţie de vin, imediat sub ţări ca Franţa, Italia, Spania, Germania şi Portugalia.