„Boala limbii albastre“ a pătruns în România. Primele cazuri au apărut la bovine din judeţul Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaca insemnata FOTO boredpanda.com

Potrivit ANSVSA, în data de 22 august 2014 a fost confirmată existenţa bolii limbii albastre (Bluetongue) în România, boală care nu a fost semnalată pe teritoriul ţării noastre până în prezent. Mai mulţi proprietari de bovine din judeţul Buzău au solicitat medicul veterinar, pentru că animalele deţinute prezentau semne de boală.

După examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare şi podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre şi a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Buzău.

În urma examenului serologic realizat, s-a constatat că probele sunt pozitive pentru boala limbii albastre (Bluetongue).

Ulterior prelevării probelor, medicul veterinar a fost solicitat şi de către alţi proprietari de bovine din zonă, pentru că animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensităţi şi localizări diferite.

DSVSA Buzău a trimis o echipă de specialişti în zonă care a prelevat  probe de sânge şi de la aceste animale. Şi aceste probe analizate au avut rezultat pozitiv pentru boala limbii albastre.

16 animale infestate, în trei comune din nordul judeţului

Potrivit prefectului judeţului Buzău, sunt bolnave 16 vite din proprietatea unor localnici din Săruleşti, Beceni şi Bisoca. „Două cazuri au fost confirmate la cetăţeni din comună. Oamenii aşteaptă acum veşti de la veterinar, pentru că nu ştiu dacă o să li se sacrifice animalele”, a declarat Gheorghe Beşliu, primarul din Bisoca.

Cele mai multe animale infestate sunt la Săruleşti, unde cei mai mulţi localnici trăiesc de pe urma animalelor. „Avem confirmate 13 cazuri de boală a limbii albastre, la oameni care acum sunt disperaţi la gândul că vor rămâne fără animale. Probabil că o să vină cei de la DSV cu o maşină, ca să ridice animalele. Li s-au promis despăgubiri de către autorităţi, însă e greu pentru oameni să se despartă de animalele lor din curte”, a declarat Costică Drăgoi, viceprimarul din Săruleşti.

Conform procedurilor, ca urmare a suspiciunii apariţiei Bolii limbii albastre, probele de sânge prelevate au fost expediate către Laboratorul Naţional de Referinţă, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA). Aceste probe, analizate în cadrul IDSA în data de 22 august 2014, au avut rezultate pozitive pentru boala limbii albastre.

Conform procedurilor, ANSVSA a notificat statelele membre ale Uniunii Europene şi a celor membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României.

De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării difuzării bolii la efectivele de animale receptive.

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale.

Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier.

Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.

Din literatura de specialitate, reiese că o insectă hematofagă poate călători până la 1.5 – 2 km/zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de km/zi. În Europa, în momentul de faţă, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud ca: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea animalelor ucise, cheltuieli legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie.

Din momentul în care această boală a început să evolueze în ţările vecine, ANSVSA este în stare de alertă şi a luat mai multe măsuri:

•             A convocat Grupul Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare din România.

•             Pentru informarea tuturor celor interesaţi asupra riscului pe care Bluetongue (Boala limbii albastre) îl prezintă, ANSVSA a postat pe pagina de web a instituţiei o analiză de risc, care poate fi consultată la adresa: http://www.ansvsa.ro/?pag=756

•             DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu fermierii crescători de bovine, ovine şi caprine.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite