Băile cu zer şi petale de trandafir, moft al burgheziei pe vremuri. Cum funcţionează tratamentul pentru catifelarea pielii care se mai practică astăzi în câteva pensiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catifelarea pielii, estomparea ridurilor, combaterea stresului sunt doar câteva dintre efectele îmbăierii în zer. Localnicii de la poalele Penteleului au auzit din bătrâni despre beneficiile lichidului care rămâne în urma preparării brânzeturilor. Terapia cu zer este unul dintre produsele cu care pensiunile din Gura Teghii atrag turişti.

Pensiunile din Munţii Buzăului sunt renumite pentru curele de combatere a stresului şi pentru felurile de mâncare tradiţională împrumutate de la ciobani şi de la vechii haiduci. 

La Varlaam, în comuna Gura Teghii, turiştii descoperă terapia cu zer, un produs care constă într-un program de refacere fizică şi psihică, o cură de detoxifiere în care este folosită zeama rămasă după producerea brânzeturilor. 

Băile cu adaos de zer sunt ideale pentru pielea sensibilă sau uscată, dar şi pentru eliberarea de stres. Baia în zer şi miere este soluţia ideală pentru a vă deconecta cu adevarat. Se pot adăuga picături de ulei de trandafir sau de rozmarin, după preferinţe. Băile de catifelare a epidermei au multe beneficii cosmetice: întăreşte unghiile şi părul, netezeşte pielea şi o catifelează. 

”Băile de zer sunt foarte bune pentru întreţinerea epidermei sau a pielii, o catifelează, îi dă elasticitate, elimină ridurile. După ce se pune apa la o temperatură suportabilă se adaugă zerul care trebuie să fie proaspăt. Apoi se adaugă 200 de grame de miere şi petale de trandafir pentru ambient. Îmbăierea durează o jumătate de oră, iar efectele încep să se simtă imediat”, a explicat Pompiliu Blidaru, proprietarul unei pensiuni din Varlaam.

image

Acesta spune că un înaintaş al său, boierul Persescu, a înfiinţat la jumătatea secolului al XIX-lea, un stabiliment unde oferea turiştilor din ţară şi de peste graniţele României tratamentul minune cu zer.

”Pe la 1860, un nume Persescu, care a făcut un han la Gura Teghii, în Varlaam, s-a gândit că zerul adunat de la toate stânele din zonă şi care era aruncat ori dat la porci, să îl valorifice şi a inventat băile de zer. Eu sunt născut aici şi ştiam din copilărie aceste poveşti. M-am documentat şi am aflat că băile de zer sunt foarte căutate şi în zilele noastre în Elveţia. Aşa am decis să aducem la viaţă acest obicei, acest tratament.” Pompiliu Blidaru, proprietar pensiune

Terapia cu zer se practică de mai multe secole la Varlaam, ea fiind pentru prima dată adusă în atenţia mediului medical în anul 1859 de către Enache Persescu, cel care ridica în zonă un stabiliment balnear. 

Conform “dictionarului” lui Basil Iorgulescu, “stabilimentul balneard în comuna Lunca Pirciului, situat pe malul drept al râului Bâsca Rusiliei, cu un orizont cam mărginit dar climă dulce, aer curat, îmbălsămat de aerul brazilor, traiul e mulţumitor şi ieftin. Se face cură cu lapte şi zer, băi reci, iar apropierea de înlesnirea cu excursii în munţii cei mai frumoşi ai ţării, contribuie să-i fortifice pe cei debili, să-i uşureze pe cei bolnavi şi să satisfacă cu prisosinţă pe cei sănătoşi”.

La cumpăna dintre secolele al XIX-lea şi al XX-lea, zerul devenea noul moft al burgheziei. Băile cu zer şi miere făceau furori printre doamnele din înalta societate. ”Atunci, cum aveam legături cu Parisul, multe cucoane din Paris veneau să facă băi de zer la Varlaam. Efectele erau pentru acea vreme extraordinare pentru că după ce plecau franţuzoaicele povesteau ce minuni se întâmplau la Tainţă”, a spus Pompiliu Blidaru.

image

Beneficiile consumului de zer

Zerul consumat în combinaţie cu fructe de pădure, mere, căpşuni, morcovi, oferă multe beneficii.  Conţine substanţe hrănitoare, aceleaşi pe care le are şi laptele, însă mai puţine grăsimi. Are vitamina B, calciu, potasiu şi iod.

Potrivit unui cercetător canadian, dr. T.J. Ellison, extractul proteic din zer scade colesterolul, stimulează producţia de celule imunitare, favorizează digestia, ajutând la creşterea masei musculare în detrimentul ţesutului adipos şi reglează greutatea. Două, trei pahare de zer consumate zilnic reduc valoarea colesterolului din sânge, scad procentul de colesterol din ficat şi protejează sistemul cardio-vascular. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite