VIDEO Ce este „copcirea“, operaţiunea vitală primăvara pentru pomii fructiferi. Cursul profesionist al unui doctor în horticultură despre „tăierea de rodire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Vânătoru este coordonator al Laboratorului de Genetică şi Ameliorare din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău
Costel Vânătoru este coordonator al Laboratorului de Genetică şi Ameliorare din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău

Vremea frumoasă permite începerea lucrărilor de toaletare a pomilor fructiferi, spun specialiştii. Tăierile de formă şi de rodire trebuie făcute cu multă atenţie încă din stadiul de puiet, astfel încât pomul să devină productiv. Cercetătorul buzoian Costel Vânătoru spune că trebuie acordată mare atenţie acestor operaţiuni pentru a nu compromite cultura pomicolă.

Sculele necesare pentru tăiatul pomilor sunt foarfeca şi ferăstrăul, pentru pomi mai mari.

”Înainte de a le folosi aceste scule trebuie să avem grijă ca acestea să fie dezinfectate. Dezinfecţia are un rol important pentru că putem transmite de la un pom la altul anumite boli şi să compromitem plantaţia. De asemenea, foarfeca trebuie să fie foarte bine ascuţită pentru a nu distruge ramurile pe care le tăiem”, spune Costel Vânătoru, inginer agronom şi doctor în horticultură, coordonator al Laboratorului de Genetică şi Ameliorare din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

Trebuie să ştim înainte de a începe toaletarea, spune Costel Vânătoru, că sunt două tipuri de tăiere la pomi: tăierea de formare, atunci când dăm formă coroanei, şi tăierea de rodire. Intervenţiile trebuie începute încă din primul an de la plantare.

”Tăierea de formare se face în funcţie de specie, adică trebuie să alegem tipul de coroană specifică speciei, şi trebuie făcută cu multă atenţie, eventual de un specialist. Pentru tăierea de rodire, la fel, trebuie să ştim ramurile de rod ale fiecărui pom. De exemplu, cireşul rodeşte pe pintenaşi şi buchete de mai, gutuiul pe coarne de melc, prunul pe smicea, pintenaş. Dacă nu cunoaştem ramurile de rod, mai bine nu intervenim pentru că riscăm să îi mutilăm şi să sufere toată perioada lor de vegetaţie”, declară cercetătorul buzoian Costel Vânătoru. 

Prin tăierile de rodire se urmăreşte atât proporţionarea ramurilor de rod, cât şi sporirea potenţialului pomului toaletat. Se răreşte coroana, iar ramurile uscate, rupte sau care sunt prea apropiate, se înlătură. Merii şi perii sunt pretenţioşi la toaletări pentru că în cazul unei supraîncărcări, nu vor mai rodi anul următor, iar fructele vor rămâne firave. Tăierile de rodire se fac diferit pentru diferitele specii de pomi fructiferi însă nu sunt obligatorii pentru toate speciile pomicole.

”Sunt şi specii pomicole la care nu se aplică tăieri iar aici mă refer la nuc, unde se taie de regulă doar ramurile uscate. Chiar şi la cireş se taie foarte puţin pentru că el are un stelaj natural. E bine să ştim speciile pomicole, ramurile de rod, muguraşii”, spune Costel Vânătoru.

SFATURILE CERCETĂTORULUI COSTEL VÂNĂTORU

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite