Alimente care ne distrug dinţii. De ce trebuie să evităm caramelele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentele pe care le consumăm zilnic au o influenţă foarte mare asupra sănătăţii dinţilor noştri. Unele dintre ele, precum sucurile acidulate, caramelele, chiar cartofii prăjiţi, sunt un adevărat inamic pentru dantură. Acestea cresc aciditatea din gură şi atacă smalţul dinţilor.

Acizii puternici sunt principala cauză a eroziunii smalţului şi a apariţiei cariilor dentare. Un aliment care pătează dinţii este şi foarte acid, precum vinul roşu sau citricele. Lămâile şi portocalele au un conţinut ridicat de acizi care atacă smalţul dentar.

Sucurile carbogazoase, bogate în zahăr, sunt extrem de acide şi erodează dinţii chiar şi atunci când sunt consumate în cantităţi mici. Acizii tanici din cafea şi din anumite ceaiuri atacă smalţul dentar şi pătează dinţii.

Consumul ridicat de dulciuri duce la apariţia cariilor şi transformă dinţii în spaţii perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor. Acadelele, jeleurile şi caramelele trebuie eliminate din alimentaţie dacă vrei să ai o dantură sănătoasă. Ele se lipesc de dinţi, ceea ce le accentuează efectul nociv.

”Trebuie să ştim şi cât retenţionează aceste alimente pe suprafaţa dintelui. În cazul bomboanelor, al dulciurilor caramelizate, ele sunt foarte retentive pe suprafaţa dintelui, se transformă într-o peliculă lipicioasă care stagnează foarte mult acolo şi este extrem de cariogenă. Contează dacă alimentul este foarte moale pentru că iarăşi stă mult în contact cu dintele”, spune Mirela Negoiţă, medic stomatolog din Buzău.

image

Fructele uscate conţin o cantitate ridicată de zahăr ce afectează smalţul dinţilor. Din cauza nivelului lor ridicat de aciditate, nici roşiile nu sunt bune pentru dantură, fie că le consumaţi în sosuri sau crude.

Mâncarea tip fast-food, inamicul dinţilor

Murăturile sunt delicioase în mâncărurile de tip fast-food, însă oţetul şi zahărul reprezintă combinaţia perfectă pentru distrugerea smalţului dentar, mai ales dacă în sendviş mai avem şi cartofii bogaţi în carbohidraţi.  

”Factorul alimentar este unul foarte important pentru că în general există o tendinţă în a consuma alimente de tip fast-food, extrem de bogate în carbohidraţi, în zaharuri. Bacteriile, în momentul în care vin în contact cu zaharurile din aceste alimente, degradează rapid smalţul dentar. Sunt alimente care ar trebui îndepărtate, eliminate sau consumate într-o cantitate moderată. Băuturile carbogazoase bogate în acid citric, zaharuri, în dioxid de carbon atacă smalţul dintelui şi nu numai.” Mirela Negoiţă, medic stomatolog

Caria dentară este cea mai frecventă afecţiune patologică, urmare a procesului de fermentaţie acidă. Printre cauze sunt şi consumul exagerat de alimentele bogate în zaharuri sau carbohidraţi care în combinaţie cu bacteriile din cavitatea bucală produc fermentaţia acidă.

image
image

Dacă sunt lăsaţi în contact cu dintele pentru mai mult timp, acizii atacă structurile dure ale dintelui, provocându-le demineralizarea.

”Cu toţii ştim că în cavitatea bucală avem o floră uzuală care nu este patogenă însă în momentul în care se suprapun microbi şi bacterii care provin din alte carii, din complicaţii la nivel mucozal, din afecţiuni la nivelul gâtului, prin impactul alimentelor care sunt cariogene această floră devine extrem de agresivă, modifică PH-ul gurii care este unul neutru. Noi avem un PH de 6,8 - 7 şi ar trebui menţinut aşa iar în momentul în care acest PH se modifică fluxul salivar scade, creşte aciditatea din gură iar acest atac acid degradează smalţul, demineralizează şi încet-încet se formează procesul carios”, explică medicul Mirela Negoiţă. 

Pentru a evita pe cât posibil deteriorarea dinţilor, este necesară o igienă frecventă şi adecvată a danturii. Este bine să ţinem cont şi de câteva reguli privind alimentaţia, modul în care combinăm mâncărurile, cum le eliminăm cât mai repede din cavitatea bucală.

De exemplu, nu este recomandat să ne spălăm imediat consumăm lămâi sau portocale, deoarece substanţele din pasta de dinţi pot reacţiona cu acizii din fructe. În cazul roşiilor, este recomandat consumul lor alături de alte alimente mai puţin acide pentru a evita problemele dentare.

”Înlocuiţi alimentele de tip fast-food, evitati cât puteţi cartofii prăjiţi, chipsurile, evitaţi sucurile, chiar şi băuturile naturale făcute în exces din fructe sau legume foarte acide, îndepărtaţi pâinea albă, căutaţi să folosiţi orezul brun, cât se poate să avem o alimentaţie sănătoasă, să accentuăm consumul de fructe, dar fructele acelea de la bunica de acasă dacă s-ar putea pentru că un fruct mare din supermarket nu e totdeauna şi cel mai sănătos”, spune stomatologul Mirela Negoiţă.

Ţelina şi morcovii acţionează precum nişte periuţe de dinţi naturale datorită structurii fibroase a acestor rădăcinoase. Particulele alimentare sunt îndepărtate de pe dinţi în timp ce mestecăm ţelină crudă. Merele şi alte fructe bogate în fibre ajută foarte mult în autocurăţirea dentară şi împrospătează respiraţia.

image

Alimentele care au un conţinut mare de apă sunt bune pentru sănătatea orală deoarece stimulează fluxul de salivă. Saliva conţine enzime care neutralizează acizii din alimente, făcându-le sigure pentru consum. 

”În situaţia în care nu avem cum să ne clătim în gură cu apă e binevenit un fruct sau o legumă din care să muşcăm pentru că în felul acesta creşte fluxul salivar şi spală dinţii foarte bine, îi împroşcă cu salivă pe toate suprafeţele ducând la o curăţare minimă şi necesară”, spune medicul Mirela Negoiţă. 

Laptele este un produs bogat în calciu, iar calciul este extrem de benefic pentru smalţul dinţilor. Produsele lactate şi gălbenuşul de ou reprezintă o sursă bogată de calciul şi vitamina D.

Brânza este benefică, în special, deoarece conţine cazeină, o proteină care poate consolida smalţul. În plus, aceste alimente au şi proprietăţi antibacteriene, aşa că ajută şi la protecţia împotriva cariilor.

Carnea, pestele şi tofu sunt bogate în fosfor, un alt mineral important care protejează smalţul dinţilor. Broccoli, varza, spanacul şi alte legume cu frunze verzi sunt o sursă vegetală perfectă pentru aceste minerale.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite