Adnan al Aloul, medic: „În stadii incipiente, cancerul la sân este vindecabil complet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul la sân poate fi tratat dacă este depistat la timp, spun medicii. Descoperită în stadii incipiente, boala are şanse de vindecare în procent de 95%. Deşi este mare numărul femeilor care se confruntă cu o problemă de sănătate la nivelul sânilor, multe se tem de controalele medicale.

Statisticile medicale arată că una din şase femei din România este diagnosticată cu cancer mamar, iar două din trei cazuri sunt depistate în stadii avansate ale bolii când, din păcate, este prea târziu.

”Cancerul de sân este pe locul întâi în România ca mortalitate la femei. Riscurile sunt mai mari la femeile de peste 40 de ani şi, de aceea, după această vârstă, trebuie făcute investigaţii la sân. Şi la femeile mai tinere de 40 de ani se fac anumite investigaţii”, spune dr. Adnan al Aloul, medic la spitalul municipal Râmnicu Sărat.

Femeile evită vizitele la medic fie pentru că le este frică de ce o să afle, de ruşine sau pentru că nu au bani. Fac o mare greşeală, spune doctorul Adnan al Aloul, pentru că şansele de vindecare scad odată cu întârzierea vizitei la cabinetul medical.

”În general, femeile au grijă de propriul organism mai mult decât bărbaţii şi vin mai des la medicul de familie sau în clinici. Dar şi aşa încă mai găsim cancere mamare în stadii avansate şi femeile trebuie să ştie că, la stadiile întâi şi doi, faze incipiente, pot fi vindecate complet. Deci, cu cât se vine mai repede, din timp, cu atât e mai bine”, spune Adnan al Aloul.

image

Potrivit medicului din Râmnicu Sărat, femeile trebuie să îşi examineze sânii în fiecare lună, după 7-14 zile de la prima zi de menstruaţie, iar dacă descoperă ceva diferit să meargă la medicul de familie.

Indiciile care ar trebui să le alarmeze imediat sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înăuntru, secreţii.

”Orice femeie după vârsta de 18 ani trebuie să ştie să facă o autoexaminare. Apoi se face ecografie mamară. Aceasta trebuie făcută la toate pacientele care au vârsta până în 40 de ani. Acest lucru nu este însă suficient. Dacă avem o suspiciune de tumoră malignă la sân, trebuie făcută mamografie, indiferent de vârstă. La femeile de peste 40 de ani trebuie aceeaşi autoexaminare, iar mamografia, o dată la doi ani, maxim trei ani. Toate se completează cu o ecografie. Sunt alte lucruri pe care trebuie să le evite sau să le facă. De evitat mâncarea grasă, trebuie un efort fizic, adică un echilibru.”   Adnan al Aloul, medic spitalul municipal Râmnicu Sărat.
Imagine indisponibilă

Ecografia este o investigaţie non-invazivă de analiză a sânului cu ajutorul ultrasunetelor, singura relevantă pentru femeile cu vârsta sub 40 de ani. Nu doare, nu prezintă riscuri şi nu este o metodă iradiantă, însă nu este 100% sigură pentru depistarea tumorilor, iar nodulii de mici dimensiuni nu sunt descoperiţi. 

În situaţii excepţionale, când există suspiciune întemeiată din partea medicului, pot exista recomandări pentru a face mamografie, chiar şi sub 40 de ani.

Mamografia se realizează doar la recomandarea medicului, în funcţie de istoricul medical, în special după vârsta de 40 de ani. Aceasta este o metodă iradiantă, cauzează un mic disconfort din cauza presiunii aplicate pe sân, dar are capacitatea de a descoperi nodulii foarte mici, deci de a depista în fază incipientă cancerul de sân.

Este, de regulă, contraindicată femeilor sub 40 de ani, deoarece există mai mult ţesut glandular şi nu sunt evidenţiate eventuale leziuni. 

Ecografia şi mamografia sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Stat, în condiţiile în care pacienta merge cu bilet de trimitere de la medicul de familie la specialistul desemnat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite