Încă cinci localităţi din Buzău au fost puse sub supraveghere, după apariţia unui nou focar de pestă porcină africană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Prezenţa virusului Pestei Porcine Africane a fost confirmată, luni după-amiază, la porcii domestici dintr-o gospodărie individuală situată în comuna brăileană Galbenu, aflată la graniţa cu judeţul Buzău. Este motivul pentru care în zona de supraveghere a focarului sunt incluse şi localităţi din judeţul Buzău, respectiv: Robeasca, Moşeşti, Ghergheasa, Bălăceanu şi Amara.

DSVSA Buzău a notificat Centru Local de Combatere a Bolilor, Unităţile administrativ teritoriale şi Circumscripţiile Sanitare Veterinare teritoriale cu privire la măsurile ce sunt aplicate în zona de supraveghere a focarelor de pestă porcină africană.

În prima fază se realizează recensământul tuturor exploataţiilor porcine. Circulaţia şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploataţiilor, sunt interzise, cu excepţia aprobării de către autorităţile competente. 

Această interdicţie nu se aplică la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire, nici la porcii pentru sacrificare care provin din afara zonei de supraveghere şi se îndreaptă spre un abator situat în respectiva zonă în vederea unei sacrificări imediate.

Camioanele şi celelalte vehicule şi echipamente utilizate pentru transportul porcilor sau al altor animale sau al unor materiale susceptibile de a fi contaminate (precum carcasele, furajele, gunoiul de grajd, tulbureala etc.) sunt curăţate, dezinfectate, dacă este necesar, dezinsectizate şi tratate cât mai repede după contaminare. 

Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curăţat şi dezinfectat.

Toţi porcii morţi sau bolnavi dintr-o exploataţie trebuie de îndată declaraţi autorităţii competente, care procedează la investigaţiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic.

Porcii nu pot părăsi exploataţia în care sunt ţinuţi în cursul a cel puţin 30 de zile de la terminarea operaţiunilor preliminare de curăţare şi de dezinfecţie şi, dacă este necesar, de dezinsecţie a exploataţiei infectate. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite