WWF, despre situaţia urşilor carpatini: „N-avem un recensământ care să justifice împuşcarea sălbăticiunilor protejate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii organizaţiei pentru protecţia mediului WWF au trimis ministrului Mediului o scrisoare deschisă în care solicită transparenţă în procesul de acordare a derogărilor ce permit împuşcarea urşilor şi lupilor, publicarea pe site-ul ministerului a motivelor pentru care se dau respectivele aprobări.

Reprezentanţii WWF susţin că ”procesul de decizie privind relocarea sau recoltarea (împuşcarea) urşilor este total lipsit de transparenţă” şi cer Ministerului Mediului, printr-o scrisoare deschisă, să ia măsuri în acest sens.

În documentul adresat ministrului Graţiela Gravrilescu se mai arată că Ministerul Mediului propunea în 2016 ”împuşcarea a 1.691 de animale sălbatice strict protejate, fără a veni cu alte soluţii sau alternative pentru gestionarea conflictului om-animal”. Iar cazul recent de la Făgăraş arată, încă o dată, că e mare nevoie de măsuri concrete.

Ce vor cei de la WWF

„De asemenea, procesul de decizie privind relocarea sau recoltarea (împuşcarea) urşilor este total lipsit de transparenţă. Aflăm din presă şi nu de pe site-ul Ministerului că «până la această oră, s-au înregistrat 94 de solicitări de intervenţie în cazul unor urşi care puneau în pericol oamenii sau provocau pagube în gospodării. Dintre acestea, doar 22 aveau documentaţia completă şi au fost aprobate». În acest sens, solicităm: transparentizarea procesului de acordare a derogărilor, prin publicarea fiecărui dosar prin care se solicită derogarea şi respectiv a rapoartelor de relocare/ recoltare pe site-ul Ministerului Mediului, dosar din care să reiasă clar necesitatea şi motivele care stau la baza propunerii derogării; completarea textului Ordinului cu destinaţia animalelor împuşcate, inclusiv a părţilor acestora care ar putea fi valorificate în urma unor posibile partide de «vânătoare la trofeu»“, acestea sunt solicitările celor de la WWF.

Aceştia şi-au oferit din nou sprijinul pentru găsirea de soluţii şi au făcut o serie de recomandări, aceleaşi cu cele exprimate în iunie.

„Reluăm recomandările noastre exprimate în cadrul procesului de dezbatere publică început în luna iunie a acestui an şi solicităm abrogarea Ordinului de Ministru nr. 1169/ 04.09.2017, fie modificarea lui astfel încât să ţină cont de acestea : • setarea şi respectarea unui termen clar pentru realizarea unui recensământ real al populaţiilor de animale sălbatice protejate, folosind cele mai noi şi eficiente metode ştinţiifice, care să stea la baza dezvoltării strategiei pentru managementul animalelor sălbatice protejate; • alocarea de fonduri pentru achiziţia de sisteme eficiente de prevenire şi protecţie a culturilor/şeptelului; • eficientizarea sistemului de compensare a pagubelor; • suport financiar şi asistenţă medicală gratuită pentru persoanele rănite de urşi bruni; • iniţierea unui dialog între toţi factorii interesaţi, inclusiv cu reprezentanţii comunităţilor locale afectate de prezenţa urşilor bruni; • alocarea unei sume necesare gestionării corespunzătoare a populaţiilor de carnivore mari; • demararea urgentă a unei campanii de informare şi educare a publicului cu privire la importanţa carnivorelor mari“, susţin reprezentanţii WWF.

Scrisoarea integrală a celor de la WWF, remisă redacţiei:

„Doamnă Ministru Graţiela Leocadia Gavrilescu,

Acum un an, Ministerul Mediului propunea împuşcarea a 1691 de animale sălbatice strict protejate, fără a veni cu alte soluţii sau alternative pentru gestionarea conflictului om-animal. Proiectul de Ordin de Ministru nu a trecut, fiind blocat de cei peste 5000 de cetăţeni care au trimis solicitări Ministerului, alături de mai multe ONG-uri. Un an mai târziu, în luna septembrie a.c. s-a revenit la sistemul de derogări care permite împuşcarea urşilor şi lupilor ca măsură de prevenire a conflictelor, într-un mod ce poate masca vânătoarea pentru trofee. V-am făcut cunoscută atunci poziţia noastră, solicitând un plan concret ce poate fi implementat pentru a proteja real atât oamenii şi bunurile lor, cât şi animalele sălbatice.

Cazul recent cu ursul din Făgăraş ne demonstrează că fără acţiuni concrete, urgente, atât oamenii, cât şi animalele suferă. 
Serviciul de Urgenţă pentru Animale Sălbatice (SUAS), care urma să protejeze comunităţile, fiind format din personal specializat în tranchilizarea urşilor şi relocarea lor, a rămas practic neoperaţional.

De asemenea, procesul de decizie privind relocarea sau recoltarea (împuşcarea) urşilor este total lipsit de transparenţă. Aflăm din presă (4) şi nu de pe site-ul Ministerului că “până la această oră, s-au înregistrat 94 de solicitări de intervenţie în cazul unor urşi care puneau în pericol oamenii sau provocau pagube în gospodării. Dintre acestea, doar 22 aveau documentaţia completă şi au fost aprobate”.

În acest sens, solicităm: a) transparentizarea procesului de acordare a derogărilor, prin publicarea fiecărui dosar prin care se solicită derogarea şi respectiv a rapoartelor de relocare/ recoltare pe site-ul Ministerului Mediului, dosar din care să reiasă clar necesitatea şi motivele care stau la baza propunerii derogării;

b) completarea textului Ordinului cu destinaţia animalelor împuşcate, inclusiv a părţilor acestora care ar putea fi valorificate în urma unor posibile partide de „vânătoare la trofeu”.

În plus, deşi am contestat de mai multe ori recensămintele realizate pentru speciile de carnivore, dovedind că cele actuale au o marjă de eroare de până la 50% nici în acest moment  nu avem un recensământ credibil care să justifice împuşcarea animalelor sălbatice protejate. Cu toate acestea, la Art. 1. alin. (1) din  Ordinul de Ministru nr. 1169 din data de 04.09.2017 se menţionează ca „... măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor menţionate într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural...". Însă pentru determinarea stării de conservare nu există suficiente date valide şi credibile din punct de vedere ştiinţific.

Reluăm recomandările noastre exprimate în cadrul procesului de dezbatere publică început în luna iunie a acestui an şi solicităm abrogarea Ordinului de Ministru nr. 1169/ 04.09.2017, fie modificarea lui astfel încât să ţină cont de acestea :

• setarea şi respectarea unui termen clar pentru realizarea unui recensământ real al populaţiilor de animale sălbatice protejate, folosind cele mai noi şi eficiente metode ştinţiifice, care să stea la baza dezvoltării strategiei pentru managementul animalelor sălbatice protejate;

• alocarea de fonduri pentru achiziţia de sisteme eficiente de prevenire şi protecţie a culturilor/şeptelului;

• eficientizarea sistemului de compensare a pagubelor;

• suport financiar şi asistenţă medicală gratuită pentru persoanele rănite de urşi bruni;

• iniţierea unui dialog între toţi factorii interesaţi, inclusiv cu reprezentanţii comunităţilor locale afectate de prezenţa urşilor bruni;

• alocarea unei sume necesare gestionării corespunzătoare a populaţiilor de carnivore mari;

• demararea urgentă a unei campanii de informare şi educare a publicului cu privire la importanţa carnivorelor mari.

Ne oferim în continuare tot sprijinul, atât în grupul de lucru de la Ministerul Mediului, cât şi în sfera publică, pentru identificarea soluţiilor ideale pentru natură şi oameni“.

Mai puteţi citi:

Care sunt soluţiile pentru urşii-gunoieri, înainte să punem degetul pe trăgaci. Lista măsurilor civilizate propuse de experţi

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite