Vel Pitar încearcă să-şi facă imagine pe seama victimelor exploziei de la Braşov
0Evoluţia stării victimelor din explozia de la fabrica de pâine a grupului Vel Pitar este pozitivă, ne-a declarat şeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reparatorie, dr. Dan Grigorescu. Însă, deşi nu este necesară, patronatul de la Vel Pitar vrea să ducă cei doi pacienţi de pe ATI în străinătate.
„Nu rudele pacienţilor au pus problema transferului acestor două victime din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov în alt serviciu, ci acţionarii Vel Pitar! Aceştia au iniţiat începând de duminică, în mod nelegal, demersurile pentru această acţiune, care nu poate fi solicitată decât de rude (luni dimineaţa le-au implicat, în sfârşit, şi pe acestea, după ce acţionarii s-au lovit de un refuz de a se discuta cu ei, venit din partea conducerii spitalului!). Reprezentanţii Vel Pitar nu au avut nici până în prezent (luni, 9.11.2015 orele 23.00) nici elementarul bun simţ şi nici minima decenţă să mă contacteze, nici în calitatea mea de medic curant, nici în cea de şef de secţie, nici în cea de coordonator al tratamentului tuturor victimelor deflagraţiei încă din primele momente şi până în prezent şi, cu atât mai puţin, în calitatea mea de om, care a avut grijă de cei 5 angajaţi ai lor!”, s-a arătat stupefiat de demersurile celor de la Vel Pitar dr. Dan Grigorescu.
Acesta spune că au trecut 100 de ore în care nu am primit nici un telefon, nici o solicitare de informare cu privire la starea pacienţilor arşi, deşi a stat aproape tot timpul în spital în această perioadă!
„Dar ei ştiu ce trebuie făcut! Ei ştiu că trebuie să demonstreze tuturor grija maximă pe care o au faţă de angajaţii aflaţi în suferinţă! În străinătate cu ei! Nu contează că poate sunt într-o situaţie în care transportul le poate fi nefavorabil şi să le agraveze starea! Nuuu, ei au făcut tot posibilul! Tot ce era omeneşte posibil! Cum să-i lase pe mâna nepricepuţilor ăstora de la Braşov, insignifianţilor ăstora de provinciali? Nu, ăştia nu au nici o valoare! Dar nici măcar pe mâna specialiştilor din Bucureşti? Nuuu, îi trimitem în străinătate!”, a explodat dr. Grigorescu, supărat că munca întregului colectiv de la Spitalul Judeţean a fost ignorată.
Vel Pitar vrea transferarea pacienţilor în străinătate, dar pe bani publici...
În schimb, medicul vine şi face dezvăluiri şi asupra ceea ce înseamnă deplasarea în străinîtate a pacienţilor: „Pe banii cui? Cum pe banii cui? Ai lor??? Aici aţi greşit! Pe banii noştri! Cel puţin parţial. Cum aşa? Simplu: e accident de muncă? E! Şi atunci cine plăteşte? Casa Naţională de Pensii din fondul special! Cât? Nu ştim, dar poate mai dau şi ăştia de la Vel Pitar o diferenţă! De ce să fim de acord cu cheltuirea de bani publici în cazul pacienţilor care pot fi trataţi şi la noi, finanţând spitalele din străinătate (inclusiv prin plata salariilor cadrelor sanitare de acolo, enorme în raport cu ale noastre) cu sume care ar putea fi folositoare şi spitalelor noastre, şi asta exclusiv pentru modernizarea continuă a dotărilor (că de finanţarea suplimentară a salariilor noastre nici nu poate fi vorba!)? De ce n-ar cheltui firmele interesate (ca Vel Pitar în momentul de faţă) diferenţa aceea de tipul: dăm oricât, numai să se facă pacienţii bine!) în susţinerea dotărilor spitalelor publice. Că dacă tot au pecit-o cu explozia, poate şi-ar mai spăla din păcate dacă ar beneficia de contribuţia lor şi pacienţii viitori! Să cheltuim bani publici numai ca să-şi minimizeze aceste firme răspunderea juridică?”, a întrbear retoric Grigorescu.
În acest context, Grigorescu spune că protestează „împotriva desconsiderării medicului român şi a celorlalte cadre medicale, împotriva minimalizării eforturilor acestora, trecute, prezente şi viitoare, împotriva dispreţului de a nici nu le păsa, celor care ar trebui să le pese, că noi suntem, spre deosebire de ei, OAMENI, cu suflet şi compasiune pentru semeni, calităţi pe care ei, proprietarii de responsabilităţi (că asta sunt acţionarii oricărei afaceri), nu că nu le mai au, dar au şi uitat de când le-au mai trecut prin minte, că prin suflet… Îmi exprim dezacordul ca opinia publică să fie în continuare influenţată în sensul că da, medicii şi cadrele noastre medicale sunt inimoşi/inimoase, da, ne putem baza pe ei când e greul mai greu, dar până aici! De aici încolo ne adresăm profesioniştilor din străinătate. Că ai noştri, vai de capul lor! De ce nu-i trimiteţi în străinătate pe toţi cei 5 pacienţi angajaţi ai voştri, faceţi cumva vreo discriminare? Sau cu ei v-aţi lămurit! Intră doar la vătămare corporală! Cu ei aţi rezolvat-o mai ieftin! Adică gratis, la Braşov! Şi vin şi cu o idee: Dacă tot ţineţi atât de mult la angajaţii voştri, de ce nu-i trimiteţi integral pe banii voştri? Ar fi prea scump?”