Trucuri pentru cea mai bună piftie. Cea mai simplă metodă pentru a vedea dacă piftia se va închega

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piftia este una dintre delicatesele care nu lipsesc de pe masa de Crăciun. FOTOArhivă.
Piftia este una dintre delicatesele care nu lipsesc de pe masa de Crăciun. FOTOArhivă.

Piftia este nelipsită de pe masa de sărbători a românilor fie că este de porc, fie de curcan. Nu este greu de preparat, dar trebuie să aveţi răbdare şi să respectaţi câteva reguli.

Piftia de porc este de obicei preferata românilor. Trebuie să ştiţi ce carne să alegeţi. „Nu puteţi face piftie doar din carne slabă. Nu se va închega. Pentru o piftie de porc este necesar să alegeţi jumătate de cap de poc, şorici şi aşa numiţii adidaşi de porc (adică picioarele). Puteţi adăuga pe lângă acestea şi carne puţin mai slabă. Carnea de pune la fiert pe rând. Întâi capul şi şoricul, apoi picioarele de porc şi în final carnea mai slabă. Foarte important, pentru a nu strica piftia este să fierbeţi totul într-o oală mare şi să puneţi apă din belşug. Carnea trebuie să fiarbă la foc mic 3-4 ore, timp în care nu este recomandat să mai adăugaţi apă deoarece riscaţi să pierdeţi din grăsime şi piftia nu se va mai închega. De aceea puneţi de la început apă suficientă“, spune bucătarul Marian Toma.

Pe lângă carne, pentru o piftie delicioasă este nevoie şi de legume şi condimente. „Sarea, piperul, usturoiul şi foile de dafin nu trebuie să lipsească. Dacă vă place puteţi adăuga şi puţin ienibahar. Puneţi la fiert şi morcov şi pătrunjel rădăcină pentru aromă. În timp ce carnea fierbe luaţi mereu spuma pentru a nu avea o zeamă tulbure care nu va arăta bine după ce va închega. Oala trebuie să fie mereu acoperită. Luaţi capacul doar atunci când spumaţi“, mai spune bucătarul.

Testaţi zeama ca să nu stricaţi toată piftia

După ce totul a fiert trebuie să testaţi zeama. „Carnea trebuie fiartă până se desprinde de pe os. Scoateţi totul din oală, lăsaţi acolo doar zeama. Porţionaţi carnea, puteţi tăia morcoul rondele pentru aspect şi aşezaţi totul în vase. Strecuraţi zeama pentru a fii cât mai limpede şi lăsaţi să se răcească puţin. Puneţi pe o farfurie puţină zeamă şi băgaţi repede la frigider. Dacă se încheagă atunci mergeţi mai departe şi turnaţi zeama în vase. Puneţi apoi totul la frigider şi aşteptaţi până a doua zi pentru a gusta piftia. Dacă nu se încheagă apelaţi la gelatină. Se pun 7 grame de gelatină alimentară la 500 de ml de apă. Gelatina se divolvă în apă caldă şi se toarnă apoi peste zeamă după ce aceasta a fost luată de foc. Trebuie să amestecaţi foarte bine pentru a fi siguri că totul s-a omogenizat“, mai spune bucătarul.

Reguli pentru piftia de curcan

O altă delicatesă este piftia de curnan, puţin mai uşoară decât cea de porc, mai ales dacă aveţi probleme de colesterol. „ Piftia de curcan se încheagă mai greu decât cea de porc pentru că multă lume pune doar carne. Trebuie să puneţi la fiert şi gâtul şi ghearele, chiar dacă nu le veţi folosi în produsul final. Pe lângă acestea este bine să se mai aleagă aripi. Este pe ele multă carne. Toate se pun la fiert cu tot cu piele într-o oală mare cu apă suficientă. În două ore, la foc mic carnea va fi fiartă. Luaţi spuma constant. Adăugaţi la fel sare, piper, usturoi, foi de dafin, morcov şi pătrunjel. După ce au fiert gâtul şi ghearele se aruncă. Restul cărnii se ia de pe oase şi se aşează în vase. Zeama se strecoară şi se toarnă peste carne. La fel testaţi puţină zeamă să vedeţi dacă se încheagă. Dacă nu se încheagă folosiţi gelatină la fel ca la piftia de porc“, mai spune specialistul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite