Prima femeie doctor în medicină din România care a revoluţionat oftalmologia de acum un secol. „Dacă ar fi trăit în zilele noastre, ar fi luat un Nobel“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Densuşianu-Puşcariu (1875-1966) a fost prima femeie medic şi prima femeie profesor la o clinică de oftalmologie din lume. A fost un geniu al acelor vremuri, iar meritele ei au fost recunoscute la nivel mondial.

Elena Densuşianu-Puşcariu s-a născut în 3 martie 1875 la Făgăraş, într-o familie de intelectuali. Tatăl ei a fost un cunoscut profesor de filologie la Iaşi, iar fratele ei s-a făcut remarcat ca poet şi critic literar. Nu a continuat tradiţia familiei şi a decis că vrea să devină medic, în vremurile în care această meserie este exclusiv a bărbaţilor. A reuşit însă să intre la Facultatea de Medicină din Iaşi în 1899, după ani întregi de studiu. A fost o studentă eminentă, dar faptul că era femeie nu a ajutat-o să ocupe un post important la noi în ţară. Nu s-a descurajat şi a plecat la Paris unde a lucrat alături de marti personalităţi ale medicinei cum ar fi prof. André Victor Cornil, Émil Roux şi Ilia Ilici Mecinikov.

A pus pe picioare un spital

După cinci ani s-a întors în ţară şi a reuşit să schimbe destinul tuturor femeilor care voiau că devină medic. A acceptat toate posturile care i s-au oferit. Deşi era oftalmolog, a lucrat la laboratorul de anatomie patologică al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, iar apoi ca medic secundar la Spitalul din Iaşi. Şi-a uimit colegii cu viziunea sa şi a reuşit să avanseze. A reuşit să devină doctor în medicină şi a fost acceptată ca medic asistent la Clinica de Oftalmologie din Bucureşti. În 1920 meritele ei au fost recunoscute pe deplin şi a devenit Şefa Clinicii de Oftalmologie din Iaşi. În momentul în care a preluat postul clinica nu avea nici măcar un minim de dotări. A reuşit să aducă aici aparatură performantă din străinătate, a înfiinţat laboratoare, saloane cu paturi şi primele săli de operaţie. În zece ani a reuşit să realizeze peste 2.500 de operaţii.

„Elena Densuşianu-Puşcariu a fost un geniu al epocii sale. Era un medic extraordinar, fapt recunoscut de colegii de breaslă care au trecut peste orgoliile vremii şi au numit-o şefă de clinică la Iaşi. Şi-a dedicat întreaga viaţă studiul oftalmologiei şi a descoperit tehnici care se folosesc şi astăzi. A reuşit să pună pe pcioare, de la zero, un spital, care a devenit una dintre cele mai bune clinici de oftalmologie din Europa“, spune prof. Ioan Aramescu.

Descoperiri recunoscute la nivel mondial

În 1927 a publicat două ghiduri de practică în oftalmologie, o premieră la acea vreme. Acestea aveau şi fotografii color şi desene făcute chiar de ea şi inspirate din intervenţiile pe care le-a avut de-a lungul timpului. A fost un pionier al medicinei şi pe plan mondial. A reuşit să descrie exact cum arată conjunctivita granulomatoasă ( o boală infecţioasă a ochiului) , o boală tratată de multe ori greşit în acele vremuri, deoarece nu se recunoşteau semnele de început ale bolii. A descoperit şi descris „semnul inelului“ pe ochi şi a introdus fişe de observaţie speciale pentru bolnavi, fişe care au ajutat ca sursa infecţiei să fie descoperită rapid. A introdus o monitorizare specială a acestor bolnavi pentru ca infecţia să nu se răspândească. Nu s-a oprit aici şi a mers în şcoli unde a explicat care sunt primele simptome.A ţinut conferinţe în ţară şi străinătate. A reuşit să mai demonteze un mit al acelor vremuri. A demonstrat că tratamentul cu malarie în cazul neurosifilisului nu este eficient. Una dintre cărţile ei, publicată în 1913 la Bucureşti şi care explică pe înţelesul tuturor cum se puteau evita infecţiile care duceau la orbire acum 100 de ani a ajuns în şcolile din toată ţara.

„Dacă ar fi trăit în zilele noastre, ar fi fost cu siguranţă unul dintre cei mai mari savanţi din lume şi ar fi fost nominalizată probabil la un premiu Nobel. Munca ei de atunci este cu atât mai impresionantă cu cât nu existau tehnicile de azi sau posibilităţile de cercetare de azi. Tocmai de aceea realizările ei sunt cu atât mai impresionante. A fost un medic cu un talent extraordinar, un medic care se naşte probabil la 100 de ani“, a mai spus prof. Ioan Aramescu.

Geniul ei a fost recunoscut peste hotare şi a fost aleasă ca membră în societăţile de ortalmologie din Franţa, Italia şi Marea Britanie. Nu s-a limitat doar la cărţile de medicină şi s-a făcut remarcată şi ca scriitoare. A fost căsătorită cu Emil Puşcariu, un medic şi un politician cu cunoscut. După ce a rămas văduvă a donat toate cărţile familiei Facultăţii de Medicină din Iaşi. A profesat şi după pensionare şi a acordat consultaţii gratuite sărracilor. S-a stins în 1966, dar munca ei este şi acum piatra de temelie a oftalmologiei moderne.

Pe aceeaşi temă:

SONDAJ Mihai Viteazul, cel mai iubit personaj istoric. Topul personalităţilor istorice din România

Braşoveanul care a revoluţionat lumea chimiei. Nicolae Teclu a avut peste 60 de invenţii printre care şi becul care îi poartă numele

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite