O bijuterie arhitectonică a Braşovului a ajuns o ruină. Cine a copilărit în casa de pe strada Mihai Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila în care a copilărit Sextil Puşcariu a ajuns o ruină FOTO Ioan Buciumar
Vila în care a copilărit Sextil Puşcariu a ajuns o ruină FOTO Ioan Buciumar

Vila tuscullum, o bijuterie arhitectonică de excepţie a Braşovului, mândrie a oraşului de sub Tâmpa, a fost construită de doctorul Iosif Puşcariu, tatăl cunoscutului filolog Sextil Puşcariu, după anul 1880. Ajunsă o ruină, vila este acum locuită de oameni ai străzii, care i-au dat şi foc

Ridicată în anii 1880 de doctorul Iosif Puşcariu cu destinaţia de casă de vacanţă, Vila Tuscullum, de pe strada Mihai Eminescu, din Braşov, era una dintre bijuteriile arhitectonice cu care Braşovul se mândrea. Construită în stil eclectic de inspiraţie rustică germană, vila avea ornamente din lemn, obloane la ferestre şi pereţi cu scheleţi din lemn aparent.

Numele clădirii a fost dat după oraşul antic roman Tuscullum, care se afla în apropierea Romei, în regiunea Latium. Fiul lui Iosif Puşcariu, cunoscutul academician Sextil Puşcariu, filolog, lingvist, istoric literar şi publicist, şi-a petrecut o parte din copilărie în această casă. Situată pe Dealul Straja, vila are o privelişte superbă asupra oraşului, iar soarele o alintă la răsărit şi la apus. În grădină, după cum povesteşte Sextil Puşcariu, existau un foişor şi o mulţime de pomi fructiferi, ale căror roade erau plăcerea familiei în momentele de tihnă petrecute în foişor. 

Tatăl lui Sextil Puşcariu a pierdut o parte din avere în urma unei afaceri nereuşite şi a fost nevoit să se mute în această vilă în 1888. Aici a locuit familia până după 1910, când vila a fost vândută familiei industriaşului Frederich Czell, celebrul fabricant de bere, cunoscut în întreaga ţară. 

A ajuns locul preferat al oamenilor străzii

Confiscată de comunişti, vila a devenit locuinţă socială până după Revoluţie. În 2010, a fost retrocedată urmaşilor familiei Czell, însă aceştia nu au locuit aici, ci au vândut-o unui austriac care, la rândul său, a vândut-o unui bucureştean. Nelocuită, vila a ajuns curând să fie locul preferat al oamenilor străzii, care au dat foc unei părţi din clădire şi au devastat-o. Cu toate că este situată într-o zonă locuită de „lume bună”, vila stârneşte teamă celor care trec pe lângă ea, în special noaptea, din cauza stării de degradare în care a ajuns. 

Cu toate acestea, proprietatea este evaluată la aproximativ un million de euro, deoarece terenurile în această zonă a Braşovului sunt extrem de scumpe (undeva în jurul a 400 de euro pentru un metru pătrat), iar proprietatea are o grădină generoasă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Internată la psihiatrie ani de zile şi cu unul din apartamente vândut. Cum a scăpat o femeie de un coşmar demn de un scenariu de Hollywood

Motivul pentru care procurorii au clasat plângerea unui bărbat care a plătit pentru o garsonieră, dar nu a primit-o

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite