Muzeul nostalgicilor, deschis din 1 aprilie la Braşov. Peştele colorat de pe televizorul alb-negru, între piesele de rezistenţă ale expoziţiei
0La 1 aprilie, în Hotelul Capitol, din Braşov, se deschide Muzeul Amintirilor din Comunism. Expoziţia va avea peste 100 de obiecte care erau nelipsite din case în perioada comunistă
Peştele de sticlă colorată peste televizorul alb-negru este una din imaginile pe care le puteam întâlni în foarte multe case în perioada comunistă. Acesta va fi şi simbolul Muzeului Amntirilor din Comunism, care se va deschide la 1 aprilie, la Braşov.
Peste 100 de obiecte şi mărturii personale vor încerca să reconstituie fragmente din viaţa de zi cu zi a ultimului deceniu din perioada comunistă traversată de România. Departe de a fi un manifest nostalgic, muzeul oferă publicului o perspectivă unică asupra vieţii din perioada dictaturii comuniste, de la 1948 până la Revoluţia din 1989.
„Fiecare aspect al vieţii cotidiene din comunism, de la cele mai mărunte gesturi şi obiecte, la cele mai curajoase acţiuni, au conturat societatea în care trăim astăzi. Ne-am dorit ca muzeul să fie un spaţiu în care să găsim răspunsurile la toate întrebările pe care le pot avea cei născuţi după ’89 şi, în acelaşi timp, să reprezinte o legătură între generaţiile actuale şi cele de părinţi şi bunici, un gest care să aducă mai multă înţelegere şi apreciere”, a declarat Alina Beteringhe, antropolog şi fondatoare a spaţiului muzeal.
Obiectele şi mărturiile au fost colectate începând cu anul 2021 prin Campania #MAdCesidespretine. Printre ele se numără atât piese de mobilier, care se regăseau în fiecare casă, precum recamierul sau biblioteca cu bibelouri, cât şi obiecte casnice şi de decor, dar şi poveşti unice din viaţa oamenilor, cu situaţii neobişnuite, absurde sau comice.
„Pregătim această deschidere încă din 2021. Amenajarea spaţiului muzeului s-a desfăşurat în paralel cu coordonarea a zeci de interviuri. Persoanele care au răspuns invitaţiei noastre de a dona obiecte şi amintiri, în cadrul campaniei #madcesidespretine, ne-au oferit ocazia să trăim odată cu ei momentele prin care au trecut. Sperăm ca emoţia să fie resimţită de toţi vizitatorii care ne trec pragul şi să reprezinte un impuls de a ne povesti la rândul lor experienţele personale”, a precizat Ioana Bejan - Roată, antreprenor şi fondatoare a Muzeului Amintirilor din Comunism.
Muzeul este amenajat în fostul Hotel Capitol din centrul oraşului Braşov, o clădire reprezentativă pentru perioada comunistă. În acest spaţiu a funcţionat până în 1989 un magazin tip „Shop”, unde se vindeau, în schimbul valutei pe care populaţia obişnuită nu avea voie să o deţină, mărfuri foarte dorite, precum săpunuri, casetofoane, cafea sau chiar benzină.
De altfel, hotelul nu a suferit modificări nici la exterior, nici la interior după 1989, astfel încât este cel mai potrivit spaţiu pentru o expoziţiei dedicată perioadei comuniste. Muzeul Amintirilor din Comunism poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. Preţul biletelor este de 35 de lei pentru adulţi şi 25 de lei pentru elevi/studenţi/pensionari.
Vă recomandăm să mai citiţi:
De ce e necesar să montăm cauciucuri de vară în această perioadă