Modernizarea corpului vechi al Maternităţii trebuie încheiată în octombrie 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici 10% din lucrările de reabilitare şi modernizare a clădirii vechi a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov nu s-au realizat până în prezent, cu toate că termenul-limită stabilit pentru finalizarea şantierului este luna octombrie 2016, a anunţat astăzi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor.

Împreună cu o echipă de la Consiliul Judeţean, acesta a dorit să vadă la faţa locului cum se derulează lucrările, având în vedere că predarea amplasamentului către constructor s-a făcut încă din luna august 2015.

„Acest proiect, finanţat de Ministerul Sănătăţii prin Banca Mondială, a fost licitat şi adjudecat prima dată în 2010. După trei ani s-a reziliat contractul, pe motiv că suma era prea mică, iar procedurile au fost reluate în 2015. Constructorul, o firmă din Botoşani, a câştigat licitaţia la valoarea de 16.820.000 lei, iar termenul de finalizare este 8 august 2016, cu un maxim de prelungire până în octombrie 2016. O să punem presiune pe constructor ca să se încadreze în termen, fiind vorba despre o investiţie din bani publici făcută nu numai pentru cetăţenii din judeţul Braşov, dar şi pentru cei din Harghita şi Covasna”, a spus vicepreşedintele CJ.

Clădirea veche a Maternităţii n-a mai fost niciodată consolidată. Ea este formată din trei corpuri (A, B şi C), totalizând 70 de saloane, la care se adaugă spaţiile administrative şi parterul, cu secţia de radiologie. Până în prezent s-a lucrat la decopertarea interioară a corpurilor A şi B şi la consolidarea corpului C.

Întârzierea lucrărilor se datorează pe de o parte faptului că firma constructoare a pornit şantierul cu doar 15 lucrători, având angajaţi angrenaţi în alte proiecte, iar pe de altă parte aspectelor neprevăzute apărute în procesul de consolidare a corpului C. Dacă în proiect se luase în calcul o consolidare de 3 centimetri, în realitate a fost nevoie de 3 metri.

„Firma de construcţii are contract cu Ministerul Sănătăţii şi noi suntem beneficiarii. Este foarte greu să ne desfăşurăm activitatea în condiţiile date, doar în clădirea nouă. Ţinem legătura permanent cu firma de construcţii, am găsit înţelegere şi la Ministerul Sănătăţii, dar am dori o dinamizare a acestor acţiuni. În prezent lucrează 61 de muncitori pe şantier, dar până acum lucrurile s-au mişcat timid. Au fost şi multe surprize: una era pe proiect, alta s-a găsit la faţa locului. Sunt motive care întârzie lucrarea, dar pacientele noastre trebuie să fie pe primul loc şi trebuie să depunem eforturi în această direcţie”, a spus dr. Valeria Badea, managerul Maternităţii.

Mihai Pascu, directorul general al Consiliului Judeţean, a menţionat că până în prezent lucrările s-au axat pe decopertarea pereţilor şi consolidarea clădirii care se realizează cu structuri din beton. După aceea urmează amenajarea spaţiilor şi montarea instalaţiilor necesare activităţii medicale. Au apărut nişte cheltuieli neprevăzute: unele planşee trebuie consolidate, clădirea în care vor funcţiona centralele termice achiziţionate din banii Consiliului Judeţean trebuie şi ea refăcută, iar instalaţiile de gaz mutate în afară.

„Este o lucrare foarte complexă. În opinia mea, termenul din august nu se va păstra. După discuţii cu proiectantul şi constructorul, orizontul de timp cred că este octombrie. Am atras atenţia constructorului, în urma discuţiei cu reprezentantul Ministerului Sănătăţii, că în niciun caz nu poate fi vorba de o prelungire, nu din rea-voinţă, ci pur şi simplu pentru că proiectul de la Braşov este ultimul din şirul de proiecte finanţate de Ministerul Sănătăţii din fonduri de la Banca Mondială şi nu există niciun fel de posibilitate din partea finanţatorului de a mai prelungi termenul. I-am solicitat constructorului suplimentarea personalului care lucrează în această perioadă, până la finalizarea clădirii, deoarece trebuie să terminăm până în octombrie”, a precizat Mihai Pascu.

Pe perioada şantierului, activitatea la Maternitate continuă fără sincope în clădirea nouă, modernizată recent de Consiliul Judeţean, cu toate că medicii şi pacientele trebuie să se descurce cu nici jumătate din suprafaţa necesară. Din totalul de 275 de paturi, activitatea s-a restrâns la 202 paturi, în condiţiile în care a scăzut durata de spitalizare. Fiecare secţie, cu excepţia sălii de naşteri, a neonatologiei şi a lăuziei, şi-a redus activitatea cu un sfert, a menţionat dr. Valeria Badea. Ea a mai spus că în perioada următoare numărul de paturi va fi suplimentat până la 211.

La finalul lucrărilor, Maternitatea Braşov va fi în totalitate la standarde europene, cu sisteme de încălzire, iluminare şi ventilaţie moderne, cu saloane rooming-in – mame şi bebeluşi, cu săli de naşteri şi de operaţie dotate la cel mai înalt nivel.

Amintim că vechea clădire a Maternităţii a fost cumpărată de Consiliul Judeţean de la Biserica Evanghelică, plata făcându-se eşalonat, pe o perioadă de nouă ani, cu o rată anuală de 380.000 de euro.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite