Metoda Accidentul continuă să facă victime. Poliţiştii vă învaţă cum să nu vă lăsaţi păcăliţi

Metoda
Accidentul continuă să facă victime. Poliţiştii vă învaţă cum să nu vă lăsaţi
păcăliţi

Nu răspundeţi solicitărilor telefonice ale escrocilor. FOTOArhivă.

Deşi au fost numeroase campanii de informare, braşovenii continuă să cadă victime ale escrocilor care sutn foarte versaţi şi par credibili. Poliţiştii îi sfătuiesc pe oameni să nu dea bani necunoscuţilor deoarece este aproape imposibil să îi mai recupereze.

Capcana întinsă de escroci îi face pe oameni să creadă că unor persoane apropiate li s-a întâmplat ceva grav prin prezentarea unei false stări de urgenţă. Aceştia apelează telefonic  victima, se recomandă drept avocaţi, poliţişti, procurori, medici şi anunţă persoana care răspunde la telefon că o rudă a sa (fiul sau fiica) este implicată într-un  accident rutier şi că are nevoie urgentă de o sumă de bani, fie pentru o „înţelegere” cu procurorul sau cu persoana vătămată, fie pentru spitalizare.

„De cele mai multe ori, persoanei apelate i se cere să depună suma de bani într-un cont, care îi este comunicat. În ultimele cazuri înregistrate în evidenţa poliţiei, banii sunt ridicaţi de o persoană, care se prezintă la domiciliul victimei. Această persoană, complice cu cel de la telefon, care prezintă încredere, atât prin felul cum este îmbrăcată, dar şi printr-un vocabular decent, ia banii şi se face repede nevăzută. În momentul în care victima realizează că a fost înşelată, este prea târziu pentru a mai recupera banii şi se adresează poliţiei“, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Braşov.

Ce trebuie să ştii pentru a nu cădea în plasa unor astfel de infractori versaţi:

Nu da curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”.

Verifică dacă situaţia de urgenţă este reală, sunându-ţi ruda până răspunde. Câteva minute în plus nu pun pe nimeni în pericol.

Nu efectua niciun transfer bancar

Nu înmâna bani unor persoane necunoscute care sunt trimise la uşa ta

Sună la Poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau la unitatea de poliţie pe raza căreia locuieşti, spune despre ce este vorba, interesează-te de existenţa unui astfel de accident rutier şi procedura legală în situaţii de acest gen. 

citeste totul despre: