Măsuri pentru a reduce poluarea: introducerea unor trenuri metropolitane, crearea unei noi şosele spre Poiana Braşov, dar şi mai multe sensuri unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşovul a fost inclus pe lista neagră a oraşelor poluate din România, după ce au existat depăşiri peste limitele normale ale valorilor de dioxid de carbon, dar şi a particulelor în suspensie din aer.

Princpalul factor de poluare este traficul, care este tot mai aglomerat, astfel că sunt necesare o serie de măsuri pentru a fluidiza traficul şi implicit a reduce poluarea.

Dacă amenajarea unui pasaj care să facă legătura între zona Gării şi noua rezidenţială din Tractorul este deja un proiect la care a început să se lucreze, o altă investiţie ce vizează crearea unor conexiuni mai bune între anumite zone ale oraşului este amenajarea unei noi căi de acces spre Drumul de Poiană. În lista de măsuri prevăzută de Planul privind creşterea calităţii aerului din municipiul Braşov a fost inclusă şi amenajarea unei şisele de legătură între stada Cărămidăriei şi Drumul spre Poiana Braşov, astfel ca persoanele care vin dinspre DN 73 (Cristian) sau DN 1 (Ghimbav). Aceasta ar urma să fie interconectată cu strada Cucului, care va deveni o altenativă la DN 73, urmând să facă legătura între zona Carierei şi zona industrială de la Schaeffler.

Ce modificări vor fi făcute în cartiere

Specialiştii au constatat însă că şi circulaţia prin interiorul cartierelor este un factor de poluare ţinând cont că străzile lăturalnice sunt ocupate de maşini parcate, astfel că se circulă cu dificultate. Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, a precizat că soluţia în acest caz este realizarea unor inele interioare în cartiere, respectiv introducerea de sensuri unice pe anumite străzi. „Sunt străzi înguste cu sens dublu de mers, dar din această cauză se circulă cu viteză redusă, se frânează mult, ceea ce duce la creşterea poluării. În vederea introducerii unor astfel de inele interioare cu sensuri unice sunt vizate mai mutle zone unde este posibilă o astfel de optimizare a circulaţiei, respectiv în zone din Astra, Florilor, Craiter, Tractorul şi Bartolomeu”, a explicat Toarcea.

Trenuri metropolitane spre comunele din jurul Braşovului

Pe lângă transportul metropolitan cu autobuzul, Primăria Braşov are în plan şi dezvoltarea unor curse pe calea ferată.  Astfel, în planul de îmbunătăţire a calităţii aerului este prevăzută înfiinţarea unor trenuri metropolitane pe mai multe rute, respectiv Triaj Hărman – Gara Braşov – Stupini; Triaj Hărman – Gara Braşov – Bartolomeu – Lustic, Triaj Hărman – Cartier Florilor – Dârste. Unele din aceste curse, cum este cazul rutei  Hărman – Gara Braşov – Stupini, ar urma să deservească inclusiv noile zone rezidenţiale ale oraşului. Trenurile metropolitane ar urma să circule pe actuala infrastructură de cale ferată, ţinând cont că există legături cu aceste zone.

Citeşte şi:

Studiu: Dezvoltarea accelerată a Braşovului creşte poluarea. Există riscul intrării în procedură de infringement, din cauza calităţii aerului

Care sunt străzile din Braşov unde nu ar fi bine să stai, din cauza zgomotului care depăşeşte limitele şi pe timp de noapte

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite