La ce pericole ne expunem când ne etalăm viaţa pe reţelele de socializare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţelele de socializare sunt un mod prin care comunicăm cu oameni, dar pot fi şi un mod prin care să fim urmăriţi sau hărţuiţi. Pericolele sunt multe şi trebuie să ne luăm măsuri de siguranţă.

Pentru a nu avea probleme este bine ca atunci când avem un cont pe o reţea de socializare acesta să fie cât mai sigur. „ Este bine să acceptăm doar cererile de prietenie ale persoanelor pe care le cunoaştem, să nu dăm accept oricui doar pentru că ni se pare că este ok persoana. Sunt multe conturi cu informaţii false şi în spatele unui chip zâmbitor sau al unui cv interesant se ascunde cu totul altceva. De aceea este bine să avem doar prieteni pe care chiar îi cunoaştem şi astfel nu poate vedea toată lumea ce postăm“, spune Şerban Ene detectiv particular.

Aveţi grijă ce postaţi

Cu toţii postăm pe reţelele de socializare fotografii din vacanţe, gânduri şi impresii. Este bine să nu dăm foarte multe amănunte dspre viaţa noastră. „Cu toţii ne-am modernizat în ultimii ani şi la fel au făcut-o şi infractorii. Este bine ca atunci când plecăm în vacanţă să nu postăm totul pe reţelele de socializare, să nu putem poze care să indice că suntem plecaţi deoarece ne putem trezi cu casa goală la întoarcere. Sunt hoţi care sunt specializaţi pe astfel de infracţiuni, care află că sunteţi plecaţi, pot deduce ce situaţie materială aveţi în funcţie de locul unde vă faceţi vacanţa şi vă pot fura. Chiar dacă o să spune multă lume că hoţii nu ştiu unde stau, aceste lucruri se pot afla extrem de uşor. De aceea este bine să fiţi prudenţi“, mai spune specialistul.

Atenţie la prădătorii sexuali

Tot pe internet stau la pândă mai nou şi agresorii sexuali. Cele mai sigure victime sunt adolescenţii, care nu sunt foarte precauţi şi sunt de obicei naivi. De aceea, părinţii ar trebui să aibă acces la conturile copiilor lor, nu ca să-i spioneze, dar ca să poată preveni anumite probleme. „Prădătorii sexuali îşi fac conturi false aparent inofensive. În spatele unei fete sau al unui băiat de 13-14 ani se poate ascunde cu uşurinţă un pedofil. Ei profită de profilul lor pentru a-i atrage pe adolecenţi şi chiar vor încerca să stabilească întâlniri faţă în faţă. Este bine ca aceste lucruri să se evite. Nu trebuie să mergeţi să vă întâlniţi cu o persoană pe care nu o cunoaşteţi şi nu verificaţi puţin. De asemenea fetele ar trebui să nu posteze pe facebook poze foarte multe pentru că acestea sunt cele care îi atrag pe agresorii sexuali“, mai spune detectivul.

Nu vă spuneţi problemele

Şi escrocii pândesc pe reţelele de socializare. „Nu este bine să vă împărtăşiţi problemele pe reţelele de socializare, mai ales cele de natură financiară sau sentimentală. Pe internet sunt escroci care se vor da ca prieteni, vor încerca iniţial să vă ofere sfaturi, iar apoi vor veni cu soluţii salvatoare. Mulţi oameni au căzut în astfel de capcane şi au fost păcăliţi“, mai spune specialistul.

Reţelele de socializare dau dependenţă

Reţelele de socializare pot avea şi impact negativ, mai ales asupra psihicului unui adolescent. „Tinerii care petrec mult timp pe reţelele de socializare ajung practic să trăiască în mediul virtual, să aibă prieteni virtuali. Dacă stau toată ziua pe internet pot avea probleme în viaţa reală, pot deveni retraşi, nu îşi mai pot face prieteni reali şi pot deveni astfel tot mai izolaţi. Reţelele de socializare pot da dependenţă şi de aceea este bine să limităm timpul pe care copiii noştrii îl petrec în mediul virtual“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan. 

Vă mai recomandăm:

Cum atragem atenţia hoţilor de buzunare fără să vrem. Sfaturile poliţiştilor: de ce nu trebuie să citim în autobuz

Top 8 metode prin care hoţii află când să spargă o locuinţă. De ce trebuie să rogi vecinul să-ţi ridice facturile cât lipseşti

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite