Investiţie de 2,23 de milioane de lei pentru modernizarea atelierelor de la Şcoala Profesională Kronstadt
0Licitaţia pentru lucrările de modernizarea va avea loc în luna septembrie. Se vor face amenajări interioare, dar şi exterioare, se vor schimba grupurile sanitare şi toate instalaţiile.
Termenul de finalizare al lucrărilor este de 5 luni de la data semnării contractului. „Lucrarea este o etapă necesară în realizarea acestui proiect educaţional, de pregătire a tinerilor în domeniile de activitate pentru care există locuri de muncă pe piaţa braşoveană, prin colaborarea dintre autorităţile publice şi mediul de afaceri. În cei doi ani, de când a fost înfiinţată această unitate de învăţământ, proiectul s-a dovedit a fi unul de succes, care a fost replicat şi în alte părţi. Pentru a optimiza pregătirea tehnică a elevilor este necesar ca o parte din pregătirea practică să se desfăşoare în aceste ateliere. Noi vom face reabilitarea clădirii, iar partenerii noştri vor veni cu partea de dotare. Costurile estimate ale investiţiei se ridică la aproximativ 1 milion de lei, la care se adaugă costurile pentru utilaje“, a declarat primarul George Scripcaru.
Şcoala Profesională Germană „Kronstadt" a fost o premieră în România, iar modelul a fost preluat şi de alte oraşe. Anul acesta a dat primii absolvenţi care şi-au găsit deja un loc de muncă.
Pe lângă valoarea cunoştinţelor practice asimilate de elevi, şcoala profesională organizată după sistemul german oferă şi o recompensă financiară. Fiecare elev preimeşte un sprijin lunar în valoare de 400 de lei, 200 de lei de la stat şi 200 de lei de la agentul economic pentru care se pregăteşte în meseria aleasă. Perioada de şcolarizare este de doi ani. În primul an se predă 40 la sută din program teorie, iar restul de 60 la sută este reprezentat de practică. În anul al doilea, raportul este de 25 la sută teorie şi 75 la sută practică. Orele de practică sunt asigurate de angajaţi ai firmelor pentru care se pregătesc elevii. Noutatea principală este pregătirea elevilor după modelul german, folosindu-se integral sistemul aplicat în şcolile profesionale din Germania. Fiecare elev este monitorizat permanent astfel încât şcoala, firma care îl pregăteşte şi părinţii cunosc în orice moment situaţia acestuia.