FOTO VIDEO Japonezele au făcut spectacol la prima etapă de Cupă Mondială Feminină la Sărituri cu Schiurile organizată vreodată în România
0Râşnovul a pus România pe harta celor 14 ţări care au dreptul să organizele etape de Cupă Mondială la Sărituri cu Schiurile. Sara Takanashi, liderul competiţiei mondiale, şi-a demonstrat încă odată talentul şi a câştigat detaşat etapa de astăzi având şi cele mai lungi două sărituri din concurs.
Competiţia de la Râşnov a fost o premieră pentru România. 44 de sportive din 13 ţări s-au întrecut pe trambulina de 100 de metri. Campioana olimpică de la Sochi, Carina Vogt din Germania nu a mai putut sări deoarece s-a accidentat la antrenamente. În schimb au făcut spectacol sportivele din Japonia. Sara Takanashi a câştigat etapa cu 252 de puncte şi două sărituri senzaţionale de 100,5 metri şi respectiv 99 de metri. Locul al doilea a fost ocupat de Maren Lundby din Norvegia cu 226,4 puncte şi cu două sărituri de 96 şi 89 de metri. Podiumul a fost completat de încă o sportivă din Japonia, Yuki Ito cu 221,6 puncte şi cu două sărituri de 95,5 metri şi 87,5 metri.
Atmosfera de pe Valea Cărbunării de la Râşnov a fost una superbă. Vremea ţinut cu organizatorii, iar miile de spectatori din tribune le-au încurajat fremetic pe tinerele sportive. Din păcate, reprezentanta României nu a intrat în primele 30 pentru a putea evolua şi în a doua manşă. A avut mare ghinion, ocupând locul 31 la doar şapte zecimi de punct de locul 30 care i-ar fi adus calificarea. Dana Haralambie a reuşit să sară 81 de metri, dar a avut vânt favorabil şi a pierdut 10 puncte.
Dana Haralambie îşi poate lua revanşa la etapa de duminică, 2 martie, care începe la ora 14.30. Intrarea publicului este liberă.
Bază modernă şi lăudată peste hotare
Baza de sărituri cu schiurile de la Râşnov i-a impresionat pe reprezentanţii Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS). Trambulinele au fost inscluse într-un album alături de alte 44 de baze sportive, din totalul celor 1460 existente în lume. În albumul, care este editat în patru limbi (engleză, franceză, germană şi rusă) sunt prezentate şi fotografii cu aceste trambuline. Trambulinele la Râşnov sunt unicat în România şi au costat 13 milioane de euro. Banii au venit de la Primăria Râşnov, Ministerul Dezvoltării şi partenerul privat OMW.
„Oraşul Râşnov este pregătit pentru competiţii de cel mai înalt nivel, iar centrul de sărituri cu schiurile din Valea Cărbunării, realizat într-un parteneriat public-privat de succes, este o adevărată mândrie pentru noi. Punctăm, prin această Cupă Mondială, un nou moment unic în strategia noastră de a transforma Râşnovul într-un nume respectat la nivel competiţional mondial. De asemenea, prin astfel de evenimente, sunt sigur că oraşul nostru devine una dintre cele mai importante destinaţii naţionale şi internaţionale pentru turismul sportiv“, a declarat Adrian Veştea, primarul oraşului Râşnov.
Pe aceeaşi temă:
Muncă contracronometru pentru înzăpezirea trambulinei de la Râşnov