Un bucovinean a adus Maramureşul la Braşov. Centrul cultural unde puteţi afla totul despre obiceiurile tradiţionale româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe Drumul Carului, între Moieciu şi Fundata, chiar la drumul naţional există o mică parte din Maramureş. Un centru cultural unde vizitatorii pot vedea şi învăţa obiceiurile autentice româneşti.

Vasile Palamari este originar din Bucovina, dar s-a stabilit din tinereţe la Braşov. A făcut Facultatea de Automobile Rutiere şi a fost repartizat la poalele Tâmpei. Tot aici şi-a cunoscut şi soţia, aşa că a devenit braşovean cu acte în regulă. A lucrat şi în străinătate şi a reuşit să stângă ceva bani. După revoluţie a cumpărat 2.000 de mp de teren pe Drumul Carului, o zonă superbă între Moieciu şi Fundata.

Centru cultural în loc ce pensiune

În fiecare weeekend când avea liber de la serciviu venea cu soţia să se relaxeze la aer la curat. Aşa i-a venit şi ideea unui centru cultural. „Când am cumpărat terenul în 1993 aici era o păşune. Veneam cu soţia, ne aşezam pe pătură şi admiram peisajul. De o parte Munţii Piatra Craiului, de cealaltă parte Bucegii. Aşa am decis să facem ceva aici pentru că zona merită admirată. Pentru că peste tot în Bran- Moieciu se construiau pensiuni noi am hotărât să facem altceva. Am pornit de la ideea că omul vine la pensiune, dar se satură şi de odihnă şi de grătare. Atunci, în afară de pensiuni nu era nimic aici. Şi am decis să facem un centru cultural, un loc unde turiştii să descopere tradiţiile şi meşteşugurile noastre“, a spus Vasile Palamari.

image

Zis şi făcut. Prima ridicată a fost o bisericuţă de lemn. Vasile Palamari a ţinut astfel să-şi arate recunoştinţa lui Dumnezeu care i-a dăruit zile. A suferi o intervenţie complicată pe cord deschis la Târgu Mureş. A trecut cu bine de operaţie, dar a apărut o complicaţie care este de multe ori fatală. „După operaţie am făcut un anevrism. Am fost operat din nou de echipa de gardă. La început îi auzeam în jurul meu cum se agită, erau şi ei speriaţi. Apoi nu am mai auzit nimic şi am crezut că totul s-a terminat. Când m-am trezit mi-am dat seama că am avut zile. De aceea am construit bisericuţa cu hramul Naşterea Maicii Domnului. Am considerat că o biserică se integrează bine într-un centru cultural, deoarece înainte copiii la biserică mergeau să înveţe“, a mai spus Vasile Palamari.

Bani de la olandezi şi multă inspiraţie

A ales pentru centrul său stilul maramureşan, un lucru deosebit pentru zona Branului care are propria arhitectură. „Stilul maramureşan se aseamănă mult cu cel din Bucovina şi mie mi-a plăcut foarte mult. Am adus aici o bucăţică din locurile natale. Nu am avut mulţi bani la început vreo 10.000-12.000 de euro. Ne-am apucat de treabă în 2004. Am obţinut şi fonduri nerambursabile de la Ministerul Olandez de Externe, 100.000 de euro. Fiica mea lucra atunci în Olanda şi ea a afăcut toate formalităţile. Am fost surpinşi de rapiditatea lor. În trei luni au avut banii fără multă birocraţie. Pe adus şi căsuţele unde se ţin ateliere şi unde copiii pot dormi. Le-am adus tot din Maramureş şi le-am reasamblat aici. Când totul a fost gata fata mea a trimis toate facturile traduse şi poze cu ce a ieşit. Am mai primit 17.000 de euro cu ajutorul cărora am organizat atelire pentru grupuri de copii. Am colaborat cu inspectoratul şcolar, iar elevilor le-a plăcut foarte mult“, mai spune Vasile Palamari.

image

Tradiţii autentice

La  Centrul Cultural vizitatorii pot participa la ateliere de pictură pe sticlă, încondeiere de oră, sculptură în lemn, tors sau ţesut. Un fel de tabără de creaţie. O săptămână costă între 400 şi 500 de lei. „Avem grupuri de copii, mai ales din Bucureşti, dar şi din alte judeţe, chiar şi din Braşov. Am avut şi grupuri din Germania şi Olanda. Pentru ei este altceva. Pe lângă ateliere îi ducem să vadă cum se mulge vaca. Îi lăsăm să dea de mâncare la animale, facem drumeţii montane, îi plimbăm cu căruţa trasă de cai. Fata mea se ocupă de toate aceste activităţi pentru că îi place mult sălucreze cu copiii“, mai spune Vasile Palamari.

Centrul are doar 18 locuri pentru că Vasile Palamari nu a ţinut să se îmbogăţească şi nu a vrut să facă totul la scară mare. A preferat să ca vizitatorii să fie în grupuri mai mici pentru a primi fiecare mai multe atenţie. „Am vrut prin acest centru să aduc obieceiurile şi tradiţiile noastre mai aproape de oameni. Nu am căutat să mă îmbogăţesc, dar sunt un om noroc. Toate au venit natural în viaţă şi pentru asta îi mulţumesc lui Dumnezeu“, a mai spus Vasile Palamari.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite