FOTO Fierărie tradiţională în Cetatea Râşnov. Tinerii pot învăţa un meşteşug pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atelierul va fi deschis în incinta Cetăţii Râşnov.
Atelierul va fi deschis în incinta Cetăţii Râşnov.

Tinerii pasionaţi de vechipe obiceiuri meşteşugăreşti pot lua parte, joi, 14 noiembrie, la demonstraţii de fierărit la atelierul transilvănean instalat în cetate.

Proiectul, care a primit o finanţare de 55.000 de lei, a fost transformat în realitate de Muzeul Casa Mureşenilo, Asociaţia Cavalerii Cetăţilor Bârsei şi mai multe şcoli din Râşnov. Scopul proiectului cultural este de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale şi se adreseată în special tinerilor. Astăzi, meşterii fierari prefer să cumpere potcovoacele direct din fabric, nu le mai fac manual. La atelierul de la Râşnov torul va fi autentic. Organizatorii mărturisesc că au avut ceva problem până au găsit toate uneltele necesate. Atelierul va fi instalat în cadrul Cetăţii Râşnovului, un loc de impact pentru publicul larg din România şi din străinătate.

Pe parcursul derulării proiectului se vor organiza două ateliere demonstrative, cu implicarea directă a partenerilor didactici şi ştiinţifici ai proiectului. Atelierele vor avea o componentă teoretică, dedicată subiectului meşteşugurilor tradiţionale în general şi a celui al fierăriei în special şi o componentă unde vor putea vedea cum se lucra pe vremuri. 

„Ne ocupăm de reconstituirile istorice şi punerea în valoarea a obiectivelor de patrimoniu şi spijinirea turismului. Concret, vom avea participanţi din clasele a 5-a si a 6-a, care vor vedea prezentarea teroretică şi practică. Vor putea pune mâna pe un cleşte, să încingă o bucată de metal şi să o prelucreze ei , sub îndrumarea noastră. De asemenea, îşi vor putea turna figurine din cositor în matriţe speciale. Bineînţeles, vor fi îmbrăcaţi cu echipament de protecţie, pentru a evita orice pericol de accidente. Atelierul va funcţiona în continuare, iar aici ne vom confecţiona şi elementele noastre de recuzită, cum ar fi vârfurile de săgeţi sau de suliţe”, a precizat Bogdan Bălăşcău, coordonatorul proiectului din partea Asociaţia „Cavalerii Cetăţilor Bârsei“.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite