FOTO La 11 ani, Dor Geta Popescu este cea mai tânără alpinistă profesionistă a României şi a lumii. A stabilit deja două recorduri mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dor Geta Popescu a stabilit două recorduri mondiale de vârstă. FOTOArhivă Personală.

Dor Geta Popescu (11 ani) îi depăşeşte recordurile surorii sale, cunoscuta alpinistă Crina Coco Popescu (20 de ani). Geta are deja în palmares două recorduri mondiale de vârstă.

Crina Coco Popescu (20 de ani) şi Dor Geta Popescu (11 ani), din Râşnov, au stabilit recorduri mondiale de alpinism la vârste fragede şi au atins culmi montane greu accesibile chiar şi pentru adulţi.

Dor Geta Popescu îi calcă pe urme surorii sale mai mari şi este deja un fenomen la, stabilind două recorduri de vârstă. A urcat prima dată pe munte când abia ştia să vorbească. Tatăl şi sora ei mai mare i-au insuflat pasiunea pentru alpinism şi escaladă. „Ne-am mutat de la Bucureşti la Râşnov înainte să se nască fetele tocmai pentru a fi mai aproape de munte. Alpinismul este pentru noi un mod de viaţă, iar fetele urmează cu succes tradiţia familiei. Pe Geta am dus-o prima dată pe munte când avea 3 ani, în Postăvaru“, a povestit Ovidiu Popescu, tatăl fetei.

A escaladat doi dintre cei mai înalţi vulcani al lumii

Dor Geta Popescu a prins drag de acest sport după ce sora ei mai mare, Crina Coco Popescu, a intrat în Cartea Recordurilor. Ambiţioasă din fire, Geta şi-a propus să doboare performanţele surorii ei. Deocamdată, a şi reuşit, fiind cea mai tânără sportivă care a escaladat doi dintre cei mai înalţi vulcani ai lumii.

„Iubesc acest sport şi sper să reuşesc să bat cât mai multe recorduri. Nu este un sport uşor, am nevoie de mult antrenament, disciplină şi multă voinţă deoarece condiţiile de pe munte sunt extrem de dificile. Eu cred că dacă îţi doreşti cu adevărat ceva, atunci poţi reuşi. Trebuie doar să crezi în tine“, a spus Dor Geta Popescu.

Doi Geta Popescu

Recordurile se păstrează în familie

Geta a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri), din Turcia, al doilea cel mai înalt vulcan al Asiei. Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007.

Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008.

Crina este mândră de performanţele surorii sale mai mici. „Mă bucur de reuşita Getei în primul rând pentru că ştiam cât de mult îşi dorea să ajungă pe un munte înalt, pe care eu stabilisem un record la vremea la care l-am urcat. Pentru mine, este o dovadă că Geta are calităţile necesare ascensiunilor în munţi înalţi şi mă bucur că începe să-mi bată recordurile de vârstă, acestea păstrându-se în România“, a precizat Crina Coco Popescu.

Dor Geta Popescu este legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov (înfiinţat de tatăl ei), este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţine titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă.

Vrea să cucerească cei mai înalţi şapte vulcani ai lumii

Odată cu cele două escaladări, Dor Geta Popescu a început Circuitul „Seven Volcanoes“ (şapte vulcani), care prevede escaladarea celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent, circuit pe care îl va continua şi în 2015. „Pentru anul acesta, ne dorim ca Geta să escaladeze Kilimanjaro (5.895 de metri – Africa) şi Elbrus (5.642 de metri – Europa). Dacă vom avea resurse financiare, sperăm să ajungem şi pe culmile vulcanilor din America de Sud, Aconcagua (6.962 de metri) şi Ojos del Salado (6.893 de metri – cel mai înalt vulcan activ din lume)“, a spus Ovidiu Popescu.

Dor Geta Popescu a stabilit două recorduri mondiale de vârstă. FOTOArhivă Personală.

Pe lângă Elbrus, Kilimanjaro, Damavand şi Ojos del Salado, circuitul „Seven Volcanoes“ cuprinde şi vârfurile: Giluwe (4.367 de metri – Oceania), Pico de Orizaba (5.636 de metri – America de Nord) şi Sidley (4.285 de metri – Antarctica). 

O expediţie de acest gen nu este deloc ieftină. Costu-rile pornesc de la 3.000 de euro, în cazul ascensiunii pe Kilimanjaro, şi ajung până la 5.000 de euro, pentru vârfurile din America de Sud. „Încercăm să obţinem şi sponsorizări, dar ne bazăm mult pe resurse proprii. Este o pasiune la care nu putem să renunţăm“, a adăugat Ovidiu Popescu.

Carpaţii României nu mai au secrete pentru tânăra alpinistă

Pe lângă performanţele mondiale, Dor Geta Popescu este laureată cu cele mai multe ascensiuni în Circuitul 7 Munţi din Grădina Carpaţilor, unde a obţinut cel mai mare punctaj. Circuitul a fost iniţiat de sora ei şi prevede ascensiuni pe cele mai înalte vârfuri din Piatra Craiului, Făgăraş, Retezat, Metaliferi, Rodna şi Ceahlău.

Dor Geta Popescu a reuşit, pe 21 decembrie anul trecut, să depăşească pragul celor 100 de puncte în Circuitul 7 Munţi din Grădina Carpaţilor, fiind primul copil alpinist care a reuşit asta (punctajul se realizează analizând numărul de ascensiuni, dacă sunt de vară sau de iarnă şi timpul obţinut la fiecare ascensiune). Fata a realizat 25 de ascensiuni de vară şi 15 de iarnă în Carpaţii României.

Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, din care fac parte Geta şi sora ei mai mare, organizează expediţii montane pentru copii şi cursuri de escaladă. În cazul ascensiunilor din România, ghidul pentru cei mici este Crina  Coco Popescu.

„Încercăm prin aceste programe să scoatem copiii din faţa calculatorului şi să îi îndrumăm spre sportul în aer liber. În expediţii, ei pot veni însoţiţi de părinţi şi deja se vede un interes tot mai mare către aceste sporturi (alpinism de altitudine şi de escaladă), mai ales în circutul 7 Munţi din Grădina Carpaţilor iniţiat de Crina“, a mai spus Ovidiu Popescu.

Doi Geta Popescu şi sora ei Crica Coco Popescu

Modelul de succes al surorii

Crina Coco Popescu  (20 ani), sora mai mare a Getei a devenit un fenomen al alpinismului la vârste fragede. A intrat deja în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai tânără alpinistă care a escaladat cei mai înalţi şapte vulcani din lume: Elbrus - Europa, Kilimanjaro - Africa, Damavand - Asia, Giluwe - Oceania, Ojos del Salado - America de Sud, Pico de Orizaba - America de Nord, Sidley - Antarctica. Reprezentanţii de la Cartea Recordurilor i-au acordat în 2013 şi medalia de aur pentru cea mai de succes alpinistă (la 1200 de recorduri se acordă doar 10 medalii). În 2011, Crina  a Coco Popescu a fost declarată alpinista anului în România.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite