Fabrica de Pulberi Făgăraş se va redeschide după patru ani. S-au făcut primele probe tehnologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de Pulberi din Făgăraş este de mult timp în conservare. FOTObzf.ro
Fabrica de Pulberi din Făgăraş este de mult timp în conservare. FOTObzf.ro

Fabrica de Pulberi de la Făgăraş, dar şi Pirochim Victoria sunt singurele din ţară care produc pulberi pe profilul militar, dar nu au mai funcţioant de ani buni. Acum, la Făgăraş s-au făcut primele probe tehnologice în vederea relurării producţiei.

Probele tehnologice sunt un prim pas pentru reluarea activităţii fabricii, demers iniţiat de prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a  deplasat ieri la Făgăraş unde a asistat la primele probe tehnologice. La eveniment au participat şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Mediului, Laurenţiu Adrian Neculăescu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, Ioan Radu şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Viorel Toma.

Astăzi vor începe nişte probe tehnologice vizavi de partea de exogen şi epurare. În acest moment s-a dat drumul la centrala termică. Aceste probe tehnologice sunt de durată, de aproximativ 45 de zile. Este un semn bun. Eu îmi doresc mult să funcţioneze această fabrică. Industria de apărare a fost o floare pentru economia românească. În prezent ne dorim ca această industrie să devină măcar un boboc”, a declarat Ioan Radu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.

Asistăm la probele care se fac înaintea începerii procesului de producţie la fabrica de pulberi. Procesul acesta va fi posibil în momentul în care se vor obţine toate avizele legale, respectiv autorizaţia integrată de mediu, ceea ce înseamna că întreprinderea îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de lege. Abia atunci va porni fabrica. Astăzi asistăm la nişte probe, care se fac la instalaţii. Aceste probe vor determina gradul de intervenţie asupra instalaţiilor. Ne dorim foarte mult ca această întreprindere să reînceapă activitatea şi să redea ţării produsul finit”, a spus Marian Rasaliu, prefectul judeţului Braşov.

Fabrici în conservare 

Muncitorii de la Fabrica de Pulberi Făgăraş au stat în ultimii ani mai mult în şomaj tehnic şi au protestat în repetate rânduri pentru că nu şi-au primit salariile. Fabrica de Pulberi din Făgăraş a primit în 2015 şi 2016 câte 500.000 de euro pentru retehnologizare, în ceea ce priveşte apele reziduale.

O altă fabrică de armament, Pirochim de la Victoria este în conservare de opt ani, iar acum mai are doar 78 de angajaţi, majoritate paznici. Reluarea activităţii la Pirochim ar fi o adevărată gură de oxigen pentru oraşul Victoria, care este exclusiv un oraş industrial şi nu există prea multe alte posibilităţi de angajare.

În 28 aprilie 2017, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a vizitat Fabrica de Pulberi de la Făgăraş, declarând la vremea respectivă că ministerul pe care îl conduce va face toate eforturile ca fabricile de pulberi de la Făgăraş şi oraşul Victoria să fie redeschise anul acesta. 

“Cele două fabrici sunt singurele din ţară care produc pulberi pe profilul militar, existând piaţă de desfacere atât la intern cât şi la export. Este nevoie ca toţi factorii de decizie să se aşeze la masă şi să găsească soluţii pentru deschiderea celor două fabrici", a precizat, în aprilie, ministrul Economiei, într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Braşov. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite